23 °C, Budapest
23 °C
Budapest
Holnap
22°
Holnapután
26°
Szerda
27°
2023.09.24. , Gellért
filter.hu filter.hu

Dohányosok! Megvan a legjobb módszer a leszokáshoz!

Újévkor szokás ígéreteket tenni, hogy mit kezdünk el, illetve mit fogunk abbahagyni az új évben. A dohányzásról való leszokás gyakran szerepel ezek között a fogadalmak között, pedig azt minden "bagós" tudja, hogy nem könnyen kivitelezhető dologról van szó. Ha esetleg már kudarcot vallottál egy (vagy több) "örökre leteszem a cigit"-kísérlettel, akkor lehet, hogy van egy tuti tippünk, hogy 2017-ben sikerrel járjál. A tudomány megint megállapított valami nagyon fontosat.

Elsőre logikusnak tűnhet, hogy a dohányzás (és általában a függőségek) feladásának a kulcsa a fokozatosságban rejlik. A nikotinfüggő fokozatosan csökkenti adagját, vagy váltja át tapaszokra. Egy új kutatás viszont ennek a kézenfekvőnek tűnő elméletnek az ellenkzőjét igazolta. A legbiztosabb módszer a "sokkterápia".

"A józan ész logikája azt diktálja, hogy a fokozatos csökkentés eredményezheti a leszokást" - mondja Nicola Lindson-Hawley, az Oxfordi Egyetem munkatársa. A szakember vezetésével lezajlott kutatás eredményeit az Annals of Internal Medicine orvosi folyóirat közölte. 

A vizsgálatokba 700 embert vontak be, akik minimum napi 15 szálat szívtak és tervezték, hogy leszoknak. A véletlenszerűen kettéosztott alanyok egyik csoportja hirtelen hagyta abba egészségtelen szokását, a másik felénél a fokozatosság elvét alkalmazták. Különböző támogató megoldások, mint pszichológusi segítség, nikotintapasz és nikotinos cukorka mindkét csoportnak a rendelkezésére állt.

A kutatók a vizsgálat után négy héttel, illetve hat hónappal megnézték, hogy a kísérlet alanyai visszaszoktak-e. Mindkét esetben a hirtelen leszokók bizonyultak sikeresebbnek. Négy héttel később 49%-uk még "tartotta magát", míg ez az arány a "fokozatosak" között csak 39% volt. A fél éves vizsgálaton ezek az arányok 22 és 15% voltak, a "sokkterápiások" javára.

A dolog érdekessége, hogy a cigit eldobni kívánó dohányosok nagyobb része a "szépen, lassan" módszerét választaná. Pedig Nicola Lindson-Hawley is felhívja arra az érdekes tényre a figyelmet, hogy a hirtelen módszer azoknál is jobban működött, akik egyébként a fokozatosságot részesítették volna előnyben.

A szakember azt is hangsúlyozza, hogy (a módszer "veresége" ellenére) a fokozatosan leszokók között is elég jó volt azok aránya, akik sikerrel jártak. Lindson-Hawley a jövőben azt szeretné kutatni, hogy milyen módszerekkel, technikákkal kiegészítve lehetne még magasabb a tényleges leszokási ráta a körükben. "Vannak emberek, aki úgy érzik, hogy képtelenek egyik percről a másikra abbahagyni. Nekik is szükségük van támogatásra" - hangsúlyozta.

Forrás: time.com

További érdekes cikkeket találsz lentebb, az "Egészséges életmód" témánkban: