28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
22°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

A National Geographic legjobb állatos fotói 2016-ban

Egy grizzly védi a bölénytetemét hollók elől, háromhetes jávorszarvasok vándorolnak, puma settenkedik csontvázak mögött és egy csuromvér karvalykeselyű lakmározás közben: a természet ezer arca köszön vissza bámulatos fotókon idén is.

Egy grizli medve elriasztja a hollókat egy bivaly tetemről. 

A 22 tagu Mapuwa családból egy szürke hátú gorilla kirohan a dzsungelből, hogy szemmel tartsa  a járőrt. A park nagy sikereket ért el a hegyigorillák  védelmezésében. Azóta egyre csak növekszik a gorillák népessége.

Bölények és jávorszarvasok osztják meg a nagy Yellowstone-t Jackson mellett, a Nemzeti Jávorszarvas Menedéken. Mindkét faj brucellózis hordozó, mely nagy veszélyt jelent a marhákra, de míg a jávorszarvasokat játékként kezelik, a yellwostoni bölényekből több ezret mészároltak le Montanában, amiért veszélyt jelentenek.

Ye Ye, a 16 éves panda a Wolong természetvédelmi Központban heverészik.  A neve Japánt és Kínát képviseli, és a két nemzet közötti barátságot. Ye Ye kölykét, Hua Yan-t hamarosan visszaengedik a vadonba.

Az óriásteknősök bebújtak egy kis zöld hűsítő árnyékba az erős trópusi nap elől, az Aldabra korallzátonyon.

A brazília tarajos sün többnyire éjszakai állat és az idejének 85 százalékát fákon tölti. Satore kamerája éppen éber pihenés közben kapta el.

John Hume dél afrikai farmján legelésző orrszarvúk, melyek szarvát nem rég vágták le. Az elefántokkal ellentétben, az orrszarvúak szarva visszanő, ha megfelelően távolítják el. Hum körülbelül 5 tonnára becsüli a raktárát, ami 45 millió dolárt hozhat neki.

A del-afrikai  Hluhluwelmfolozi Parkban orrvadászok ölték meg ezt a  fekete orrszarvút a szarváért. Illegálisan mentek be a parkba, feltehetőleg egy közeli faluból és hangtompítós puskát használtak. A fekete orrszarvúak száma mára már kevesebb mint 5000.

Vércseppek egy ruppeli keselyű csőrén, ebédszünetében. Ezeknek a keselyűknek a fejük és nyakuk gyéren tollazott, hogy a belsőségek ne akadjanak rájuk, miközben egy tetemben “bányásznak”.

Egy anyagrizli és bocsai egy “medve forgalmi dugót” okoznak a denali 92-es nemzeti park úton, mely minden nyáron mindössze 5 napot van nyitva magán autókkal való látogatásra. A turistákat többnyire busszal viszik vadlesre, és nagyon ritkán lehet a park névadó állatát ilyen közelről megnézni.

Az afrikai fehérhasú tobzoska anyja hátán utazik a Tobzoska Rezervátumban. Az emlősöket illegálisan ölik a húsukért és bőrükért.

Egy foto az antilop vándorlásról.

A hím szumátrai orángután fogvicsorgatva és a fa ágait rázva hívja ki riválisát. 

Egy bölény teteme, amely belefulladt a Yellowstone folyóba, kiváló lakoma lett Mollie farkasnak és két kölykének.

Egy jávorszarvas átgázol a Buffalo Fork folyón, Grand Teton közelében.

Egy halott zebra bordái között falatozó keselyűket rögzített a rejtett kamera.

A sáskaráknak zavarbaejtően sok színreceptora van - tizenkettő a mi hármunkhoz képest. A szemei egymástól függetlenül mozognak és érzékelnek, felismeri az infravörös és ultraibolya fényeket is.

Forrás: National Geographic