13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Földrengés Indonéziában

Százkettőre nőtt az indonéziai földrengés halálos áldozatainak a száma, a sérülteké pedig meghaladja a hétszázötvenet, közülük mintegy száznegyven ember állapota súlyos - közölték csütörtökön a helyi hatóságok.

Szerdán 6,5-es erősségű földrengés rázta meg az indonéziai Szumátra szigetének északnyugati részét. A földmozgás központja a tengeren, tíz kilométer mélyen volt, 92 kilométerre keletre Banda Aceh városától.

Több mint kétszáz lakóház és üzlet, valamint tizennégy mecset dőlt össze. Több mint nyolcezer embernek menedékhelyekre kellett mennie.

Csütörtökön nagy erőkkel folytatódott a kármentesítés és a sérültek ellátása. Helyszíni jelentések szerint a sérültek orvosi ellátását és a bajba jutottak segélyezését nehezítik az állandó forgalmi fennakadások. A kórházak megteltek, egyes sérülteket parkolókban felhúzott sátrakban látnak el. A mentési munkálatok egy összedőlt piaci épületre összpontosulnak, ahol feltehetően még legalább öt ember lehet a romok alatt.

A földrengés földcsuszamlásokat, hegyomlásokat okozott. Több út használhatatlan lett, ami a mentőcsapatok és a segélyek célba jutását is akadályozza. 

Indonézia a csendes-óceáni “tűzgyűrűn” fekszik, ahol gyakoriak a földrengések, illetve a vulkáni kitörések. Tizenkét éve, 2004 decemberében 9,3-as erősségű földrengés volt Szumátra szigetétől nyugatra az Indiai-óceán mélyén, és a földmozgást követő szökőár az óceánnal határos tizennégy országban összesen legkevesebb 230 ezer halálos áldozatot követelt, és kétmillió embert tett földönfutóvá. A természeti csapásban egyedül Aceh tartományban 120 ezren haltak meg. Azóta a szerdai volt a legsúlyosabb földrengés Acehben.