15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
14°
Holnapután
18°
Kedd
16°
2024.03.02. szombat, Lujza
filter.hu filter.hu

Sztárok retus nélkül - megjelent a 2017-es Pirelli naptár

A Pirelli minden évben próbál valami újat mutatni a már kultikussá vált éves naptárjában. Az ideiben semmi meztelenség, és csak kevés smink látható, Peter Lindbergh sztárfotós ugyanis az azon szereplő tucatnyi hollywoodi filmsztár “belső szépségét” ragadta meg.

A Pirelli 2017. évi naptára a retusálás, illetve a Photosop által dominált világunk  elleni állásfoglalásnak is tekinthető. Peter Lindbergh őszinte, fekete-fehér fotóin olyan hollywood-i sztárok szerepelnek, mint Helen Mirren, Kate Winslet, Uma Thurman, Nicole Kidman, Jessica Chastain, Penelope Cruz, Lupita Nyong’o, Charlotte Rampling, Rooney Mara, Julianne Moore, Alicia Vikander, Lea Seydoux, Robin Wright vagy Zhang Ziyi. 

Lindbergh az első olyan fotós, akit harmadszor is felkértek az immár 44. kiadásához érkezett képes kalendárium elkészítésére. A fekete-fehér fényképek 2016. május-júniusban készültek New Yorkban, Los Angelesben, Londonban, Berlinben és a franciaországi Le Touquet-ban. 

A legendás kalendárium keddi párizsi bemutatóján a 72 éves német fotóművész elmondta, hogy tenni akart valamit “a tökéletesség és a fiatalság terrorja” ellen, ezért felöltözve, közelről és csak kevés sminkkel fényképezte a hírességeket, köztük a 71 éves Helen Mirrent.

“Mára minden tökéletlenség eltűnt, és ez csak üres arcokat hagy maga után” – mondta a fotós, aki szavai szerint a színésznők érzéseit akarta megragadni. “Ez a meztelenség egy másik formája, amely fontosabb a csupasz testrészekénél” – mondta.

Lindbergh azt is elmondta, hogy tudatosan olyan modelleket fotózott most minden retusálás nélkül, akiket korábban csillogó-villogó reklámkampányokban láthattunk.

„Mindnnyian ismerjük ezeket a nőket - retusáltan. Pont ezért nagyon erőteljes a hatás, ha látjuk, hogyan is néznek ki a valóságban". Uma Thurman a naptár sajtótájékoztatóján, november 29-én azt emelte ki, hogy Lindhberg küldetése az, hogy megszabadítsa a nőket az elnyomó és hamis elvárásoktól.

A német fotós hangsúlyozta, hogy nem egy tökéletes bemutató naptár megalkotása volt a célja, sokkal inkább arra törekedett, hogy megragadja ezeknek a nőknek az érzékenységét, és úgy lecsupaszítsa a lelküket, hogy a meztelennél is leplezetlenebbnek tűnjenek – innen ered a kollekció elnevezése is, ami egyszerűen csak Emotional (Érzelmes) címet viseli.

A 15 ezer példányban nyomott Pirelli-naptár a nagyközönség számára nem hozzáférhető, rendszerint céges ajándékként osztogatják befolyásos személyiségeknek.

Forrás: Huffingtonpost, The Guardian, Daily Mail

Még több fotót találtok itt: