5 °C, Budapest
5 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Futurisztikus repülő-vízi taxik fognak közlekedni a Szajnán

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere két évvel ezelőtti hivatalba lépése óta arra törekszik, hogy egyre zöldebbé tegye a Fény Városát többek között azáltal, hogy a folyó menti gyors közlekedési utat kizárólag sétáló utcává alakította. Most egy olyan innovációs fejlesztésnek adott zöld utat, amely egyszerre futurisztikus és eko-barát. Üdvözöljétek a Sea Bubble-t, egy tojás alakú, nulla széndioxid-kibocsájtású járművet, amely a tervek alapján a Szajnán fog közlekedni, elkerülve Párizs súlyos közlekedési problémáit.

A Sea Bubble egy francia jaht-rajongó, Alain Thebault és egy svéd széllovas, Anders Bringdal találmánya.  A jármű a tervek alapján 2017 tavaszán már tesztelésre kerül. A honlapuk alapján a "Tengeri Buborék" ötletével már húsz éve kacérkodik Thebault, akit egy több hónapos vitorlázgatás inspirált, azon túnődött, milyen lenne, ha a hajója repülni tudna.  A találmány utolsó szikrája hazaérkezése utánról származik, amire így emlékezik: "Megkértek, hogy tervezzek egy nulla széndioxid kibocsájtású járművet, mert az emberek már megunták látni a sok szennyeződét a nagyvárosokban." 

Az öt személyes Sea Bubble könnyű alapanyagokból készül, a sűritett hab és az üveggyapot lehetővé teszik, hogy két láb magasan repüljön a víz fölött. A napenergiával működő jármű elérheti a 30 km/órás sebességet is.

Az ára 30 ezer euróra körül lesz. Thébault reményei szerint a taxiként üzemelő jármű Uberhez hasonló applikációját is igénybe veszik majd az utasok. 

Hidalgo polgármester már a kezdetektől támogatta az elképzelést ellentétben Londonnal polgármesterével. Reményei szerint Párizs mellett Geneva is New York is potenciális vásárlókká válhatnak. Kinek lesz szüksége a jövőben vonatra, ha a Hudson folyón egy lebegő buborékban is át lehet kelni?