25 °C, Budapest
25 °C
Budapest
Holnap
21°
Holnapután
17°
Csütörtök
23°
2022.08.15. hétfõ, Mária
filter.hu filter.hu

Milyen egy lánymagazin címlapja? És milyennek kellene lenni?

Ha kezünkbe veszünk egy kamaszlányoknak (vagy akár felnőtt nőknek) szóló magazint, annak a címlapján általában egy alaposan kisminkelt, nagyon "megcsinált" modell látható és a következő témákkal csábítják az olvasókat: divat, smink, shoppingolás és párkapcsolatok. (Felnőtt nőknek szóló sajtótermékeknél még a fogyókúra is terítékre kerül.) Nem mondjuk, hogy nincs kivétel, de a többség nem feltételezi a lányokról, hogy tovább látnának a sminkkészletüknél. Egy amerikai tervező grafikus megelégelte a dolgot.

A fent leírt "koerográfia" nem csupán magyar sajátosság, a lánymagazinok talán az egész világon hasonlóak, így a tengeren túlon is. Katharine Young az Amerikában népszerű Girls' Life magazin egyik címlapjának készítette el az alternatív változatát, prezentálva azt, hogy szerinte hogyan kellene kinéznie annak az újságnak, amit fiatal lányoknak szánnak.

A tervezőnőben akkor született meg az ötlet, amikor egy internetes oldalon szembesült azzal, hogy milyen ordító különbségek vannak a fiúknak és a lányoknak szánt magazinok címlapja között, mennyire más érdeklődést és "igényszintet" feltételeznek az újságírók a két nemről. "Amikor megláttam ezt, sokkot kaptam" - mondta Katharine: "Ez komoly? Valódi lenne a fotó? Aztán az interneten utánanéztem ennek a két magazinnak, és rájöttem, hogy ez a valóság. Meg voltam döbbenve."

Katharine az első sokk után elővette grafikusi tudását és megalkotta a lánymagazin alternatív címlapját. A modell helyére Olivia Hallisey-t tette, aki 2015-ben elnyerte a Google Science Fair Nagydíjat egy alacsony költségű és gyors ebola teszt feltalálásával. Ezen felül a műszempillákról és divatról szóló szalagcímek helyére is valami egészen más került.

A tervezőnőnek komoly szándékai vannak a megváltoztatott címlappal. Szeretné, ha az emberek még tudatosabbak lennének azokkal az üzenetekkel szemben, amiket a magazinok közvetítenek. "Remélem, hogy ezzel talán egy gondolatot el tudok ültetni fiúkban és lányokban egyaránt. Mindannyiuknak tudnia kell, hogy egy lány több, mint egy csinos arc."

Címek az eredeti magazinról / címek az alternatív magazinról

Őszi divat, amit imádni fogsz - 100 mód, hogy lehengerlő legyél / A lányok jót tesznek - 100 mód, hogy segíts valakinek a környezetedben

Ébredj fel csinosan! - a reggelek kemények /  Éhesen ébredtél?  - egészséges ételek, amik biztosítják a kellő energiát

Gyónás - az első csókom (kiss) / Gyónás - az első kihagyott lövés (rögbiben - miss)

Az álom frizurád/ Az álom karriered

Teszt: kész vagy arra, hogy barátod legyen / Teszt: kész vagy az AP-class-ra (Egyfajta elit osztályok az amerikai középiskolán belül)

Forrás: womenyoushouldknow.net Fotó: használata kizárólag a készítője előzetes hozzájárulásával - Katharine Young

További érdekes cikkeket találsz lentebb, a "Hírek gyerekekről" témánkban: