7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Nem csak anya vagyok, van saját nevem is

"Anyuka!" Számtalanszor hangzik el ez a mondat óvodában, iskolában és egészségügyi intézményekben. Vannak, akik ki vannak békülve ezzel, de sokunkat zavar a megnevezés. Ha belegondolunk elég meghökkentő, hogy ismeretlen, vagy alig ismert emberek "anyának" szólítanak. De az a kellemetlen érzés is előkerül ilyenkor, hogy személyiségünk egyenlő az anyasággal. Melissa Willets a blogs.babycenter.com-on osztott meg gondolatait a témában.

Üdvözöllek, örülök, hogy találkoztunk. Nem csupán anya vagyok, van saját nevem is.

„Anyuka” – szólítanak meg a gyerekorvosi rendelőben.

„Anyu” – emleget engem a tanítónő, amikor a gyerekemnek beszél rólam.

„Anyuka” – kezdi a kérdést a fogorvos,  miközben  a lányomat vizsgálja.

Pedig van egy nevem, nyugodtan lehetne azon hívni. És ez a név nem az, hogy Anyuka! Persze, anya IS vagyok, de nem ez a teljes lényem, nem ez a foglalkozásom, hivatásom, nem ez szerepel a névjegyemen. Csak történetesen az is vagyok, amit szeretek is, de a gyerekeimnek vagyok az.

És nem csupán anya vagyok, hanem feleség, barát, testvér és valakinek a lánya. Bolgger és fanatikus imádója a kávénak, a jógának,  a minőségi boroknak és a keserű csokoládénak. Nagyon szeretek Disneyland-be menni és hosszú sétákat tenni a kutyámmal. Rajongok két sorozatért, a Szégyentelenekért és a Grace Klinikáért. A kedvenc idézetem pedig Eleanor Roosevelttől van. „Senki nem nézhet le Téged a hozzájárulásod nélkül.”

Egy teljes személyiség vagyok. De mintha  a világ nem venne tudomást erről.

A gyerekeimtől is elvárom, hogy ne úgy tekintsenek rám, mintha csak és kizárólag anyaként funkcionálnék. Hanem, mint például a tanáraikra is - persze nem szó szerint. Róluk is tudják, hogy időnként elhagyják az osztálytermet és azon kívül is létezik világ a számukra.

Akkor hogy nevezzenek engem az emberek, hogyan "hivatkozzanak" rám szükség esetén? Kérem, az anyukázással azonnal álljanak le! Legyek inkább Melissa, Mrs. Willets, vagy Hölgyem. A kisasszony talán még jobb. Csak és kizárólag az a három kicsi ember szólíthat engem anyukának, akiknek életet adtam. Nem a gyerekorvos, nem a fogorvos, nem a tanárok, nem a könyvtáros és nem a bolti eladó.

A lányom egyik barátnője „Brooke anyukájának” hív. Ez nem gond, hiszen ő még csak ötéves.

De Ti felnőttek, kérlek értsétek meg, hogy amikor "Anyukának" hívtok, akkor jelentéktelennek érzem magamat, és olyasvalakinek, akinek még a nevét sem érdemes megtanulni. Mintha az anyává válásommal már csak anya lennék, semmi más. Mintha el kellene felejtenem mindent amit tettem és ami történt velem, mindent, ami én vagyok. Például a nevemet.

Van nevem. Van személyiségem. És vannak gyerekeim, akik épp most bújtak ágyba.  Én pedig végre lefekhetek aludni.

Forrás: blogs.babycenter.com

További érdekes cikkeket találsz lentebb, a "Szülő szoba" témánkban: