9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
16°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Képes a mesterséges intelligencia úgy kommunikálni, hogy mi ne értsük?

A jövőben játszódó (gyakran apokaliptikus) filmekben rendre előkerül egy mozzanat. A rossz szándékú robotok az embert kijátszva, annak "háta mögött" szövik fondorlatos terveiket, amik segítségével hátba támadják "teremtőjüket". Valóban képes lenne két mesterséges intelligenciával ellátott robot olyan üzenetváltásra, ami az ember számára dekódolhatatlan?

A titkosírás nagy segítség, amikor szeretnénk bizonyos információkat titokban tartani. Bizonyára mindenkinek vannak gyerekkorából olyan emlékei, hogy titkosított üzeneteket vált a barátaival, néhol az iskolai kötelességek sorában is volt ilyen feladat. Ha sikerül olyan szöveget alkotni, amit csak megfejtő kód birtokában érthető, akkor készen is vagyunk a titkosírással.

Az évezredek óta ismert és használt titkosírás adhat esetleges okot nekünk, embereknek az aggódásra. A Google kutatóinak sikerült létrehozni egy olyan „többszemélyes” mesterséges intelligenciát, ahol a robotok képesek voltak saját kódrendszert létrehozni és úgy kommunikálni a segítségével, hogy más képtelen volt megérteni őket.

A Google Brain projekt a tanulási folyamatok jobb megismerésének céljával jött létre. Mesterséges idegsejtek segítségével három neuronhálózatot hoztak létre, akik az Alice, a Bob és az Eve nevet kapták. Ez a három rendszer egy lebutított változata volt az emberi agynak, de képesek voltak a fejlődésre és így lassan egyre intelligensebbé váltak.

A projekt nagyon egyszerűen leírható. Alice kidolgozott egy egyszerű titkosírást, aminek a megfejtő kódjait megosztotta Bobbal. Ezek után képesek voltak üzeneteket váltani ezzel a jelrendszerrel. Eve szintén megkapta a „levelezésüket”, az ő feladata abból állt, hogy megpróbálja megfejteni azokat.

A három hálózat esetében nagyon lényeges volt, hogy az emberi idegrendszerhez hasonlóan képes legyen tanulni és alkalmazkodni.  Az üzenetváltások kezdetben nem mentek valami fényesen, de Alice egyre inkább „belejött”. Eve egy idő után képtelen volt dekódolni a rejtjeleket.

Eddig még nem történt meg, hogy a mesterséges intelligencia által kreált és használt titkosírást az ember képtelen lett volna megfejteni, de minden esély megvan arra, hogy az AI ezen a téren is előre lépjen. Folyamatos fejlesztések történnek ebbe az irányba. Hogy miért?  A válasz a digitális biztonság.  A számítógépes rendszerek esetében egyre inkább kedvezőnek látják azt az adatátvitelt, amit a mesterséges intelligencia saját maga által létrehozott rejtjeleivel történik. Az ilyen irányú fejlődés nem kevés fejfájást okoz a hackereknek.

De ez azt is jelenti, hogy létrehozhatunk olyan intelligens rendszereket, akik képesek kommunikálni úgy maguk között, hogy, mi emberek, nem érthetjük meg az üzenetváltásaikat. Vagyis megtörténhet az, hogy valódi szándékaik csak akkor lesznek nyilvánvalóak, amikor már keresztülvitték azokat. 

Forrás. geek.com

További érdekes cikkeket találsz lentebb, a "Gépek lázadása" témánkban: