14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

10 dolog, amit soha ne mondj egy egygyerekes anyának

Ha egy gyereked van, akkor bizonyára kisebb-nagyobb gyakorisággal Te is kénytelen vagy jó képet vágni olyan mondatokhoz, amit nem szívesen hallasz. Előfordul, olyan, hogy egyesek rosszallásukat, vagy sajnálatukat fejezik ki a testvér hiány miatt, esetleg bizonyos kutatásokra hivatkozva utalnak arra, hogy az "egykézés" nem ideális. Amy Leibrock újságíró testvér nélkül nőtt fel, és neki magának is csak egy kislánya van. Így ő igazán autentikus forrása azoknak a mondatoknak, amiből az egygyerekes anyáknak elege van.

"A gyereked bizonyára magányos."

Először is az egyedüllét nem egyenlő a magánnyal. Az egykék általában sokkal inkább feltalálják magukat akkor is, ha nincs kivel játszaniuk. Gazdag a belső világuk, gyorsan kialakul bennük az "önszórakoztatás képessége". Ez biztos nem hátrány az életben.

"Majd egyedül kell rólatok gondoskodnia, amikor öregek lesztek."

Talán még igaz is lehet. De rengeteg esetről hallani, amikor a testvérek közül csak egy van, akitől az idős szülők törődést kapnak. Ezt soha nem lehet előre kiszámítani.

"Könnyű dolgod van egy gyerekkel!"

Még ez is igaz. Az egygyerekes szülőknek nem kell átvészelni a testvér-féltékenység nehéz időszakát és nem három helyről szedik össze a csemetéket a munka után. Viszont aki kettő, három, vagy több gyereket nevel, az a saját döntése "súlyát viseli".

"Az egygyerekes anya nem is igazán anya."

Sajnos ez a bántó kijelentés is elhangzik olykor. Pedig az egygyerekes anyák ugyanazokat az érzelmi állapotokat - szeretet, féltés, aggodalom, törődés - élik meg, mint a sokgyerekesek.

"Nem fogod így elrontani a gyereket?"

Létezik egy olyan sztereotípia, hogy az egykékre irányuló nagyobb figyelem "elrontja" a gyereket. Pedig kutatások bizonyítják, hogy ennek köszönhetően a testvér nélkül felnövő fiúk és lányok intelligensebbek és nagyobb önbizalommal rendelkeznek.

"Önző vagy, hogy nem szülsz még egyet."

Biztos önző az a nő, aki bármilyen - legyen anyagi, vagy akár orvosi - okból csak egy gyereket akar? Sokszor inkább a felelős döntésből következik a testvér hiánya, nem az önzőségből.

"Biztos ezért ilyen félénk."

Még egy előítélet, ami nagyon mélyen beleivódott a társadalomba. Az egykék félénkek, visszahúzódóak és nehezen létesítenek kapcsolatot másokkal.  Amy Leibrock megnyugtat mindenkit, hogy az ő lánya ennek pont az ellenkezője. De ha körülnézünk a  környezetünkben fellelhető egykék között, akkor biztos mi is találunk számtalan ellenpéldát.

"Nem is látszik rajta, hogy egyke!"

Az egykék nyilvánvalóan önzők, képtelenek osztozkodni és ügyetlenül barátkoznak. Ha viselkedésükkel erre rácáfolnak, akkor esetleg elhangozhat a fenti mondat. Nem biztos, hogy az anyuka jó képet fog vágni hozzá. És igaza is lesz.

"Ha esetleg nem lesz gyereke, akkor soha nem lesz unokád."

Ez többgyerekesek esetében is megtörténhet. Sőt, a gyerektelenek se lesznek soha nagyszülők értelemszerűen. De a lényeg az, hogy minden szülő elsősorban boldognak szeretné látni a gyerekét. Ha esetleg az úgy dönt, hogy az ő élete kerek és teljes az anyaság, vagy az apaság nélkül, akkor azt el kell fogadni. A gyereknek nem kötelessége nagyszülővé tenni a szüleit.

"Tényleg nincs testvére?"

A kérdésnek van egy olyan variációja is, hogy "Nem akartok még egyet?" Van akit az a kérdés nem zavar. Más esetekben a testvér hiánya mögött nagyon fájdalmas okok állnak. Lehet szó orvosi problémáról, anyagi gondokról, vagy a házasság válságáról. Ha nem is tud róla a kérdező, attól meg lehetséges. Inkább mindenki mellőzze ezt a kérdést.

Forrás: parents.com

További érdekes cikkeket találsz lentebb, a "Szülő szoba" témánkban: