28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
29°
Holnapután
31°
Szerda
32°
2022.07.03. , Kornél
filter.hu filter.hu

Mi nem szedtünk gyerekként vitamint, mégis életben vagyunk

Ismeritek Bunmi Laditan nevét? A nálunk nem annyira közismert, Kanadában élő, amerikai írónő sok szülő (és gyermektelen) arcára csalt már mosolyt könyveivel, például a "A totyogók igazi seggfejek, de ez nem a te hibád" címet viselő művel. Nemrég pedig a Facebook-on posztolt egy humoros, de egyben elgondolkodtató írást a gyereknevelés témakörében.

Pár generációval előttünk még természetes volt, hogy a gyerek anyatej hiányában (jobb esetben) nyers tehéntejet kapott, esténként nem volt fürdés (és az új kutatások szerint nincs is szükség a gyerekeknél a napi fürdésre!), nem voltak védőoltások és a vitaminoknak is kevesen hallották akár hírét is. Senki nem vitatja annak előnyét, hogy ezen a téren rengeteget fejlődtünk az utóbbi időben. De ezzel az is jár,  hogy a mai szülők sokszor átesnek annak a bizonyos lónak a túlsó oldalára. Bunmi Laditan ezt elégelte meg, billentyűzetet ragadott, és humoros sorai azóta is vírusként terjednek az interneten.

"Napjainkban borzalmas szülőnek lenni. Feláldoznám a bal térdkalácsomat csak azért, hogy a '70-es, '80-as években lehessek anya. Akkor még mindenki csodálatos anyának tartott téged, ha lehúztad az ablakot, amikor a gyerek mellett bagóztál az autóban.

Tudjátok mit csináltam ma reggel? VITAMINT VÁSÁROLTAM. 45 percen keresztül hasonlítgattam össze a különböző márkákat, mindent elolvastam róluk a neten, amit csak lehetett, az online értékeléseket és a különböző, tudományos hátteret nélkülöző blogbejegyzéseket.

Mindössze két hordható melltartóm van, de képes vagyok kiadni 100 dollár vitaminokra, probiotikumokra (ez a szépen becsomagolt kokainra emlékeztet, íze nincs, de ha a gyereked nem kapja meg, akkor nyilván meghal) és étrend-kiegészítőkre.

Tudjátok milyen vitamint szedtem, amikor gyerek volta? SEMMILYET. A napfényből nyerem a vitamint. Anyukám nagyon ritkán, maximum évente egyszer megvette nekünk azokat a Flinstones vitaminokat, amik úgy nézet ki, minta vesekő. Azokat ettük pár napig, amíg Anyu meg nem feledkezett az egészségünkről.

Valaki mondta nekem, hogy a gyerekeknek szükségük van halolajra. Ez 60 dollárba kerül. Gyerekkoromban talán csak akkor kerültem kapcsolatba a halolajjal, amikor a halász kifogott valamit, de azt is rántva és kisütve ettük. Egyszer a gyerekmenühöz kaptam halrudacskát, de az is különleges alkalom volt. Nyilvánvaló, hogy a halolaj fontos az agynak, de lefogadom, hogy ez a szerv is olyan, mint a vagina. Képes az öntisztulásra, nem kell neki speciális szappan.

Egy jó ideje ugyanonnan veszem a gyerekvitamin, mint a hosszabbítót és a borhűtőt, de most jutott el hozzám, hogy a Disney Pixar Verdás gumicukor vitaminja tele van nyomva szemétbe való cukorral, ami leprát, hiperaktivitást és figyelemzavart okoz. Szóval most váltok.

Nagyon bosszant, hogy mostanában nagyon bonyolult szülőnek lenni. Néha látom, ahogy egyes szülők szúrós szemmel néznek rám, amikor üdítőt adok a fiamnak a játszótéren. Nem, nem Red Bullt, vagy valamilyen koktélt kap, hanem üdítőt!  Le lehet nyugodni! Igen, Jackie, most Hozzád beszéltem!

Gyerekként Tampicot ittam. Ez a szegény emberek narancsleve. Egygallonos kiszerelésben árulták, a szárazanyag tartalmát gondolom a pürésített segélyigénylő papírok adták. Három színben lehetett kapni. Az egyik olyan sárga volt, mint a szociális juttatásként adott sajt csomagolása, a második piros, mint a értékesítésre szánt vérplazma, a harmadik pedig a kéknek valami nagyon ronda árnyalata.) A szüleim élelmiszerjegyre vették ezeket a gyümölcsöt soha nem látott italokat, és  - leszámítva a mentális kihívásokat, amelyekkel küzdök - köszönöm, jól vagyok.

Nos, én most épp egy villanyszámlányi összeget szándékozok vitaminokra költeni, mert 2016-ban az nem is szereti igazán a gyerekét, aki nem ügyel paranoiásan annak egészségére és nem hajlandó egy kisebb vagyont áldozni arra a mesterséges összetevőt nem tartalmazó fogkrémre, amit a természet lágy ölén készítettek és fogmosás közben a segítségével érezheted a bodza ízét és saját kiváltságosságodat.

Ha még van kérdésed, akkor most is itt ülök a számítógép előtt. Keserű könnyeket hullatok, és ftalálsav mentes habfürdő után kutatok. Csak tudnám, mi az a flatálsav!"

Forrás: Bunmi Laditan Facebook oldala

További érdekes cikkeket találsz lentebb, a "Gyereknevelés? Nem könnyű!" témánkban:"