21 °C, Budapest
21 °C
Budapest
Holnap
23°
Holnapután
17°
Péntek
17°
2023.10.03. kedd, Helga
filter.hu filter.hu

A térképek átvernek minket! Megmutatjuk, miért...

Fel tudod idézni, hogy mekkora mondjuk Oroszország az általunk ismert térképeken? Nagy ugye? De valóban akkora más országokhoz képest is, ahogy azt a térkép sugallja?

Segítünk. Oroszország valóban baromi nagy. De valójában közel sem annyira nagy, mint azt a térképek alapján hisszük. Legalábbis nem minden esetben.

Hogy ez miért lehetséges? Sokan nem tudják, hogy egyes országok miért tűnnek sokkal nagyobbnak vagy épp kisebbnek, mint a többiek, pedig a területük alapján ez nem lenne indokolt. Persze egyébként sem sokan vágjuk fejből mondjuk India vagy Brazília alapterületét. Az ok az úgynevezett Mercator-vetület. A föld ugye gömbölyű, és a 3D-s bolygónkat kellett egy kétdimenziós térképen megjelníteni, ami érthetően komoly kihívást jelentett a korai térképészeknek. Egy flamand geográfus és térképész, Gerardus Mercator jött rá a megoldásra. 1569-ben ő tervezte meg a térképet, ami a ma általunk is ismert térképek alapja volt, és amit már jobban lehetett használni navigációs célokra. De van egy nagy hátránya, hogy az ő rendszere torzította objektumok méretét, attól függően, hogy mi a helyzetük az egyenlítőhöz képest. Emiatt például az Antarktisz és Grönland sokkal nagyobbnak tűnik, mint amekkorák valójában. Vagyis minél távolabb helyezkedik el az egyenlítőhöz képest, annál nagyobbként látható a térképen, persze a valós méreteihez és az egyenlítőhöz közelebb lévő országok méreteihez képest.

A Bored Panda készített egy kis összeállítást egy weboldal alkalmazásának a segítségével. Játszottak egy kicsit az oldalon, és csináltak pár érdekes összehasonlítást.

#1 AZ USA Ausztrália mellé helyezve máris nem tűnik olyan "hatalmasnak"

#2 Ha Romániát a Jeges tenger fölé tesszük, akkor máris sokkal nagyobbnak tűnik. Ahogy természetesen Magyarország is.

#3 Ausztrália is nagyobb, mint gondolnánk. Oké, tudjuk, hogy elég nagy ország, mégis hajlamosak vagyunk úgy gondolni rá, mint egy "kis" ország/földrész ott lent a jobb alsó sarokban. Európát meg persze kicsit túldimenzionáljuk. Pedig...

#4 Ha Brazília mondjuk Ázsiában lenne, akkor szintén kevésbé hinnénk "jelentéktelennek". Pedig mennyiszer hallunk a brazíliai esőerdők pusztításáról, és hogy ez mekkora veszélyt jelent a föld klímájára nézve. Kicsit hitetlenkedsz ilyenkor, hogy ez mégis hogy lehet, amikor az nem is olyan nagy ország? Tényleg nem? Akkor nézd csak!

#5 Indonézia meg sok kicsi sziget? Nem. Indonézia jó pár nagy sziget!

#6 Ahogy már mondtuk is, Grönland nem is olyan nagy, mint azt hisszük a térképek alapján. Íme pár példa, hogy legyen viszonyítási alapunk.

#7 Kanada is egy hatalmas ország igaz? Persze, az, de az egyenlítőnél már "ő" sem olyan "nagylegény".

#8 Kína kicsit föntebb már nem csak a népességét és gazdaságát tekintve tűnhet óriásnak

#9 Vigyük Indiát kicsit északabbra, mondjuk Oroszország fölé. Tadamm!

Ha szeretnétek Ti is játszani kicsit az országokkal, akkor ezen az oldalon megtehetitek: thetruesize.com