7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

"Csakis összeesküvés lehetett!" - A Kennedy-gyilkosság és az amerikai társadalom

A világ vezető hatalmának első emberével, a Föld legbefolyásosabb politikusával, az Amerikát lendületbe hozó Kennedy-vel egy környezete által utolsó senkinek tartott "lúzer" könnyűszerrel (?) végzett pár másodperc alatt. Nehezen hihető, nehezen emészthető állítás. Valahol nem meglepő, hogy az amerikai társadalom nagy része biztos benne, hogy a valóságban másképp történt.

Kennedy elnök meggyilkolása nagy horderejű esemény volt, hatalmas port vert fel és a mai napig nem hagyja nyugodni az emberek képzeletét. A tragikus esetet vizsgáló Warren-bizottság és a témával foglalkozó történészek álláspontja egyértelmű. A gyilkosságot a nem teljesen beszámítható, Fidel Castrot imádó Lee Harvey Oswald követte el - egyedül, senkit nem beavatva. 

Ennek ellenére 1963. november 22-e óta folyamatosan jelennek meg a könyvek és kerülnek moziba  a filmek (például Oliver Stone híres JFK-ja), amik szinte kivétel nélkül az összeesküvés elméletet erősítik. Legutóbb épp a filmrendezőnek "gyónta" meg a halottas ágyán az igazságot (?) egy idős férfi, aki állítólag az elnök biztonsági-csapatának volt a tagja. De vajon az amerikai társadalom mennyire lett meggyőzve arról, hogy szeretett elnökükkel felsőbb hatalmak cselszövése végzett, és Lee Harvey Oswald csupán egy apró fogaskerék volt a gépezetben? Erre a kérdésre egészen pontos számokkal lehet válaszolni az USA egyik legnagyobb közvéleménykutató intézetének, a Gallupnak a segítségével.

Az intézet 1963. novemberében, pár nappal a gyilkosság után végzett egy kutatást a témában. Már ekkor a válaszadók 52%-a állította, hogy nem egyedül Oswald a tettes és csak 29%-uk hitt a hivatalos álláspontnak. Vagyis az első perctől kezdve kimagasló arányban voltak az összeesküvés-elmélet hívők, és ez a szám a következő években emelkedő tendenciát mutatott a Gallup kutatásai során. A "csúcsot" 1976-ban érte el, ekkor 81% hitt az összeesküvésben, és csak 11% fogadta el azt az álláspontot, amit hivatalos nyomozás képviselt. A 2015-ös adatfelvétel azt találta, hogy már jóval kevesebben tagadják a "magányos merénylő" álláspontot, de még mindig többségben vannak, ők teszik ki az USA lakosságának 61%-át.

Az ábra forrása: gallup.com

Talán még ennél is izgalmasabb az a kérdés, hogy ki állt a gyilkosság hátterében. Az összeesküvés-elmélet híveinek erről sokszor nincs is véleménye, a "bűnöst megnevezők" pedig nagyon megoszlanak.  A 2013-as kutatás során 40%-uk bevallotta, hogy igazából fogalma sincs kik felelősek a bűntettért, csak annyiban biztosak, hogy nem (egyedül) Oswald volt.  Akik megnevezték az elkövetőket, azok leginkább a maffiát (13%), az USA vezető politikusait (13%), a CIA-t (7%) , Fidel Castrot (5%) , vagy általánosságban politikai csoportokat (5%) említettek. Kennedy alelnökét, Lyndon Johnsont 3% gyanúsította.

Könnyen lehet, hogy hazánkban is hasonló véleményekkel és arányokkal találkoznánk, ha hasonló kérdéseket tennénk fel egy közvélemény-kutatás során. Hiszen Kennedy-nek Magyarországon is "legendája" van, és a Gallup felméréseinek talán az a legnagyobb tanulsága, hogy az emberek szerint a legendával csak valami nagyon különleges és nagy hatalommal bíró gonosz erő végezhet.