4 °C, Budapest
4 °C
Budapest
Holnap
10°
Holnapután
Péntek
2018.10.23. kedd, Gyöngyi
filter.hu filter.hu

Visszaadta régi életét a világ első sikeres arcátültetése

Egy évvel a forradalmi jelentőségű első sikeres teljes arcátültetés után végre úgy élheti életét Patrick Hardison, mint "mindenki más."
Booking.com

Az amerikai tűzoltót egy összeomló épület temette maga alá 2001-ben. Annyira súlyos égési és vágási sérüléseket szenvedett, hogy amikor felépülését követően emberek közé ment, a gyerekek sírva menekültek előle. A kétgyerekes családapa egyetlen vágya teljesült egy évvel ezelőtt, amikor egyedülálló lehetőséget kapott - egy másik ember teljes arcát ültették át az ő arccsontjaira. 

A sikeres műtét eredményeként - tizenöt év után újra - ő viszi gyerekeit reggelent az iskolába, sőt, az évfordulót megelőzően a floridai Disneyworldbe is eljutott családjával, ahol gyerekeivel együtt fürdött a strand medencéjében. Az arcátültetést követően "kisebb" plasztikai finomításokat hajtottak végre új arcán, melyek eredményeként például újra tud pislogni szemhéjaival (ez tette lehetővé számára újra az autóvezetést.)

S hogy kinek az arcát kapta meg a szerencsés tűzoltó? David Rodebaugh, egykori bicikliversenyző és szerelő lett a donor, aki sajnálatosan ironikus módon New York utcáin szenvedett bicikli-balesetet. Barátnőjéhez igyekezve egy gyalogos lépett ki elé az utcára, és az ütközés eredménye egy komoly agysérülés lett. Az agyhalott állapotban fekvő férfi szerveit édesanyja ajánlotta fel átültetésre - arcát többek között azért Patrick Hardison számára, mert ahogy elmesélte, fia kiskorában tűzoltó szeretett volna lenni.

Az elképesztő tudományos eredményt megelőző arcátültetési kísérletek többsége sikertelenül zárult - a betegek immunrendszere kivetette magából az idegen szövetet. Patrick Hardison azonban most már szinte biztosan új életet élhet David Rodebaugh egykori arcával. Az immunrendszer működését gyengítő gyógyszerek szedése alapvető feladat számára - de ezt az árat boldogan vállalja.

Elmondása szerint életét innentől a hasonló helyzetbe került és kerülő katonák, rendőrök és tűzoltók megkeresésére és biztatására szánja - reményt kíván adni azoknak, akik mint korábban ő maga is, azt hiszik, hogy állapotuk már nem változhat.

Most pörög