29 °C, Budapest
29 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Szerda
17°
2022.08.14. , Marcell
filter.hu filter.hu

Tokió 2020-ban már a robotok olimpiája lesz!?

Viszlát Rió, helló Tokió - és helló robotok? Nyilvánosságra került az egyelőre őrült sci-finek tűnő terv, amivel Japán készül a 2020-as olimpiára. Bár leginkább egy tudományos-fantasztikus regénynek tűnik, ők komolyan gondolják...

Kezdjük talán azzal, hogy a japán miniszterelnök, Abe Sinzo, egy videójáték főszereplőjének öltözve vette át Rióban az olimpiarendezési stafétát. Nem vagyunk biztosak benne, de talán tényleg ez az első alkalom, hogy egy közigazgatási főméltóság Super Mario ruhát visel a világ nyilvánossága előtt. Ha tudtok még ilyenről, küldjetek linket!

Mindez persze csak a kezdet. Mivel Japán közismerten híres technológiai fejlettségéről, úgy határoztak, ezt az irányt teszik a következő olimpia fő témájává. A tervek szerint a belépőjegyek birtokosait már a nyitóünnepségen robot-házigazdák fogadják majd, akik a vendégeket a helyükre kísérik. A nyitó műsort figyelve az égen mesterséges meteoritok raja halad át, míg a headset-ből automatikusan árad a nézők fülébe a soknyelvű tömeg beszélgetéseinek automatikus fordítása.

Sci-fi, mondhatnánk...

ha nem Japán tette volna fel a lécet saját magának ilyen magasra. A japán parlament megszavazta, hogy a következő években megháromszorozza a robotikai célokra fordított költéseit. Így válik lehetségessé. hogy az olimpiai falu melletti Odaiba városrészben megszálló turisták már az utcán is robot segítőkkel fussanak össze, akik eligazítják őket a legjobb éttermek és a fontosabb látványosságok terén. Elküldhetik az érdeklődőket például egy robot-night-club-ba is - az alábbi videót egy vendég készítette Tokió egyik legőrültebb éjszakai szórakozóhelyén. 

Őrület? Hadd tegyük hozzá még azt is, hogy a robot-klub felállítási költsége 3 milliárd forintnak megfelelő japán jen volt - a belépőjegy pedig 12 000 Ft körül van.

Azon már senki meg sem lepődik, hogy a tervek szerint vezető nélküli autók szállítják majd a vendégeket - legalábbis ezen dolgozik a Robot Taxi Inc. nevű vállalat. Az viszont, hogy a tornaszámokat pontozó zsűritagok számára elérhető lesz a 3D lézer letapogató technológia, mely segítségével sokkal pontosabban elemezhetik ki a gyakorlatokat, már talán felvet pár kérdést.

Elképesztő tervekhez elképesztő stadion is dukál

Úgy tűnik, hogy a következő években a japánok cipőfűzőjét sem köthetjük meg stadionépítés terén. Ők persze inkább a futurista design irányába haladnak - a Tokyo központjában felhúzandú zászlóshajóra ilyen tervek is születtek már.

 

Mivel a világ városait biztonság szempontjából egymással összehasonlító Safe Cities Index szerint Tokió a világ legbiztonságosabb nagyvárosa (ugyanezen a listán Rió a 35.) el is kezdhetünk félretenni a jegyekre. Négy év talán elég lesz, hogy összegyűljön a keret a jövőutazásra!

További érdekességek a jövő világából: