20 °C, Budapest
20 °C
Budapest
Holnap
23°
Holnapután
17°
Péntek
17°
2023.10.03. kedd, Helga
filter.hu filter.hu

Végleg kipusztul a banán!?

Ha nem vagyunk óvatosak, a banán is ugyanarra a sorsra juthat, mint a dodó. Friss becslések szerint egy harcias gomba-fertőzés miatt a globális banán-ágazat szenvedhet teljes összeomlást, mindössze 5 éves időtartam leforgása alatt!

A probléma okozója a Sigatoka gomba, mely a banánfát a levelein keresztül támadja meg, és akár teljes ültetvényeket is el tud pusztítani. A helyzetet kutató tudósok szerint - amennyiben nem történik meghatározó változás -, öt-tíz éven belül a teljes banántermés visszafordíthatatlan károsodását okozza majd ez a gombafaj. 

A "banán-armageddon" előállásában azonban a termesztők éppen annyira hibásak, mint a gomba. A banánültetvények új egyedeit ugyanis nem magról nevelik, hanem egyszerűen más banánfákról levágott hajtásokat gyökereztetnek meg. Ezért a boltokban kapható Cavendish banán termései gyakorlatilag mind egymás klónjai. Ez szuper, hiszen az összes banán szép egyforma - de a kórokozókkal szemben is pont egyformán védtelenek. Ez az egyszerű klónozási eljárás eredményezte azt, hogy a Sigatoka futótűzként terjedhetett el.

Van egyáltalán bármi remény a banánrajongók számára? Talán. A kaliforniai Davis egyetem kutatói a géntechnológiát állítják hadsorba a gomba ellen - megpróbálják a Sigatoka működését feltérképezni. Nemrég publikált eredményeik, melyek bemutatják, hogyan veszi át a gomba az irányítást a banánfa belső keringési csatornái felett, a fényt jelenthetik az alagút végén.