30 °C, Budapest
30 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Szerda
17°
2022.08.14. , Marcell
filter.hu filter.hu

Gyerekek, akiket a szüleik sztárokként öltöztetnek - Biztos jó ez így?

Sok minden van abban a mondásban, hogy van a tiszta gyerek és van a boldog gyerek, de azért a szülők igyekeznek odafigyelni a kisfiuk, és (különösen) a kislányuk külsejére. Csinos ruhákat veszünk számukra, szép frizurákat kreálunk nekik. Fontos, hogy mindezek illeszkedjenek a korához és kényelmesek legyenek. (Persze a könnyen tisztíthatóság sem utolsó szempont.)

Léteznek szülők, akik a csemetéik öltöztetése terén - talán - túllőnek a célon. Biztos, hogy jó a gyereknek, ha már 3 évesként is mini-celebet kreálnak belőle? Vagy a szüleik egyszerűen csak megtehetik, hogy a legfrissebb divat szerint öltöztessék őket? Egyáltalán hol húzható meg a határ, ha egyáltalán kell ilyen esetben határt húzni?

Az ilyen szülők általában azt az érvet hozzák fel, hogy fontos az igényes öltözködésre és általában az igényes megjelenésre megtanítani egy gyereket. A pszichológus viszont kicsit árnyaltabban látja. A kicsik esetében (különösen a kislányoknál) a magas sarkú cipő, vagy egyéb "felnőttes" ruhadarabok felpróbálásának elsősorban az anyához való lelki kapcsolódás a célja, nem a divatozás. Egy teljesen természetes jelenség, ha a gyerek néha kifesti  magát, vagy felveszi anyu szoknyáját.

A gyerekpszichológusok viszont arra is felhívják a figyelmet, hogy a túlzásba vitt "divatozás" kifejezetten káros a gyerek lelki fejlődése szempontjából. Egyrészt nem jó, ha a "kisgyerek - nagy gyerek" életszakaszok nincsenek szétválasztva, hanem egybemosódnak. A másik probléma az, hogy ha a szülők túl sokat foglalkoznak a kislány, vagy a kisfiú külsejével, akkor az önkéntelenül átveszi szülei attitűdjét. Vagyis az ő értékrendszerében is (túl) előkelő helyet fognak elfoglalni a külsőségek, elsősorban saját külseje.