28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
20°
Kedd
24°
2023.09.23. szombat, Tekla
filter.hu filter.hu

Bon Jovi dalszerzője írta az '56-os emlékév dalát

Bemutatták az 1956-os forradalomról szóló „rockhimnuszt”, amelynek zenéjét Desmond Child, Bon Jovi dalszerzője írt Orbán Viktor miniszterelnök kérésére.

Orbán Viktor és családja áprilisban utazott Washingtonba, ott találkozott a miniszterelnök Desmond Childdal, a rengeteg világslágert jegyző dalszerzővel. Desmond februárban kapta meg a magyar állampolgárságot, mivel 18 éves kora óta, amióta megtudta, hogy édesapja magyar származású, rendszeresen járt Magyarországra. Orbán ekkor kérte meg a szerzőt, hogy írja meg az 1956-os emlékév hivatalos dalát.

Schmidt Mária a keddi sajtótájékoztatóján elmondta:

"olyan dal megszületése volt a cél, ami a fiatalok számára is újraélhetővé teszi azt a hatvan évvel ezelőtti pillanatot, amikor "a magyar nemzet egységesen megmozdult azért, hogy megharcoljon a szabadságért és a függetlenségért, és azokért a pillanatokért, amelyekért érdemes élni."

A kormánybiztos az MTI érdeklődésére elismerte, szempont volt az is, hogy magyar származású művész szerezze a dalt.

Desmond Child a dal előzetesében beismerte:

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok, hogy tagja lehetek ennek az országnak és a magyarok reményteli és felemelő kezdeményezésének."

Az „Egy szabad országért” című dal másik szerzője Andreas Carlsson, a magyar szöveget Orbán Tamás – többek közt a United, a Hooligans vagy a No Thanx szövegírója – írta. A dalt egy ötvenfős kórussal vették fel, énekel benne Wolf Kati, Péter Szabó Szilvia, Radics Gigi, Sasvári Sándor, Nagy Feró, Molnár Ferenc Caramel, Vastag Csaba, Vastag Tamás, Lakatos Mónika és a Hooligans is. A dalt október 23-án a teljes gárda fogja előadni a Kossuth téren, Desmond Child vezetésével.

Hallgassa meg itt az 1956-os forradalomról szóló himnusz előzetesét: