Zabpehely
Sorolni is nehéz, hogy mennyi minden értékes tápanyag található a zabpehelyben. B1-, B2-, B3-, B6-, E- és K-vitamin forrás, az ásványi anyagok közül pedig cink, vas, szelén és réz található benne. Íze semleges, különféle édességekben felhasználható. Érdemes a neten kutakodni receptek után, hiszen egy finom zabpelyhes süteménynek a legkevésbé egészségtudatos gyerek sem tud ellenállni.
Köles
A nálunk kevéssé ismert gabona B-vitaminban és magnéziumban gazdag, antioxidáns hatású. Elkészítése és használta közel ugyanaz, mint a rizsnek. Ráadásul árban is hasonló. Az íze nem karakteres, inkább semleges, ezért a gyerekek is megeszik. Nem csupán köretként fogyasztható, hanem tejjel és gyümölccsel, kásaként, kiváló reggeli.
Árpagyöngy
Szinte ugyanaz mondható el rá, mint a kölesre. Semleges ízű, köretként (is) használható, olcsó gabonaféle. Gazdag kálium, kalcium, foszfor és magnézium forrás. Magas a rosttartalma, kedvezően hat a vércukor- és a koleszterinszintre. (Persze a gyereknek nem ezek a tulajdonságok fogják meghozni az étvágyát rá.)
Kukorica
Pizzán, rizsben, vagy akár krémlevesnek minden gyerek imádja. Az talán nem annyira közismert, hogy milyen sok egészségügyi előnye van a fogyasztásának. Nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, káliumot, ként, magnéziumot és folsavat, ezen felül mindenféle B-vitaminokban gazdag.
Szardínia
A halak általában egészségesek, viszont sajnos egyik sem olcsó. Árban a szardíniakonzerv a leginkább megfizethető. Ebben a halban rengeteg D-vitamin, kalcium és omega-3 zsírsav található. Szendvicskrém, vagy tésztaszósz alapanyaga lehet.
Teljes kiőrlésű tészta
Árban mindenképpen kedvezőtlenebb a „sima” tésztánál, viszont az egészségügyi hatásai miatt érdemes inkább ebből főzni és erre „rászoktatni” a kisgyereket. A teljes kiőrlésű lisztből készült tésztában benne marad a gabona teljes ásvány- és tápanyagtartalma, úgymint B- és E-vitamin, kálium, kalcium, magnézium és rostok.
Búzakorpa
Szintén olcsó, egészséges, de nem elterjedt élelmiszerfajta. Kiváló magnéziumforrás, e mellett nagyon magas a rosttartalma, így jó hatással van az emésztésre. Süteményekbe belesütve, vagy fasírthoz, májgombóchoz hozzákeverve szintén könnyen belecsempészhető a kisgyerek étrendjébe
Sütőtök
A szép, sötét narancssárga zöldség tele van A-vitaminnal és antioxidáns hatású. Ha a kisgyerek szereti a sült tököt, akkor nyert ügyetek van. Viszont ha nem, akkor fasírthoz hozzákeverve, vagy krémlevesnek megfőzve mindenképp megér egy próbálkozást.
Lencse
Nem csupán szerencsét hoz, egészséges is. Magas a fehérje- és rosttartalma, nem kevés A-, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin, kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas található benne. Ha főzeléket, vagy levest főzünk belőle, akkor készíthetjük paradicsommal, így biztos nyerő egy finnyás ízlésű kisgyereknek is.
Hajdina
Régen közismert és mindennapi fogás volt a szegényparaszti réteg asztalán. Ma szinte teljesen elfeledtük. Pedig az ára ma is messze van a borsostól, és rendívül értékes forrása a szénhidrátnak, a fehérjének, az ásványi anyagoknak (kalciumot, káliumot és magnéziumot ), a vitaminoknak (B-vitaminok, C, E) és a rostoknak. Köretként fogyasztható, de a belőle őrölt liszt is ezer más dologhoz is felhasználható.