31 °C, Budapest
31 °C
Budapest
Holnap
27°
Holnapután
25°
Csütörtök
26°
2022.08.08. hétfõ, László
filter.hu filter.hu

Függőleges erdő a város közepén

A városokban a növényzet megóvása, a parkosítás kérdése és lehetőségei egyre nagyobb szerepet kellene, hogy kapjanak. A fák, bokrok oxigént termelnek, megszűrik a port és a széndioxidot, gondoskodnak a levegő megfelelő páratartalmáról, stb. Azaz a segítségükkel sokkal jobb, egészségesebb életteret lehet biztosítani a városlakók számára. A gyakorlatban azonban sajnos inkább az épületek, utak számának növelése a cél, gyakran a parkok méretének csökkentése árán is. Milánóban azonban egy eddig egyedülálló modellt mutattak be a probléma (egyik) lehetséges megoldásaként.

A Bosco Verticale (olaszul: Függőleges erdő) tulajdonképp két toronyház Milánó központi részén.

A projekt 2009-ben kezdődött és jelentős csúszással, 2014-ben fejeződött be.

A két torony 18 és 26 emeletes,  76 és 110 méter magasak. Összesen 400 lakás található bennük, az árak - nem meglepő módon - igen borsosak, 3.000-12.000 Euro/m². 

Hogy mi ebben a projektben a különleges?

Az épületek teraszaira növényeket ültettek, 900 fát (3,6 és 9 méter magasakat), valamint közel 5000 bokrot, és 11000 évelő növényt. A botanikusok mintegy 2 éven keresztül válogatták össze a fajokat, különböző magasságban, szélcsatornákban tesztelték a növényeket, hogy a számukra leginkább megfelelő emeletekre kerülhessenek.

A növénytakaró, azon kívül, hogy oxigént termel és szűri a légszennyező anyagok jelentős részét, segít a házak hőszabályozásában (nyáron hűt, télen szigetel),  valamint a kívülről érkező zajokat is tompítja. 

A két toronyház növényzete megfelel közel egy hektárnyi (10.000 m² ) erdőének, így érthető az elnevezés. 
Meglepő módon, állítólag a növényzet tervezése, ültetése csak mintegy 5%-kal növelte a beruházás költségét.

Amennyiben ez a megoldás elterjed, megnövekedhetne a növényvilág területe a városokban, anélkül, hogy ténylegesen nagyobb terültet foglalnának el, így jelentősen és tartósan lehetne javítani a városok levegőjének minőségén.

 

A Bosco Verticale több nívós nemzetközi díjat is nyert ( International Highrise Award, 2014,  "Best Tall Building Worldwide” at the 14th Annual CTBUH International Best Tall Building Awards 2015).

További szép és érdekes építészeti megoldásokról olvashattok az Építészet gyönyörködtet témánkban: