7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

10 fontos dolog, amit mindenképp taníts meg egy 10 évesnek

„A mai gyerekek annyira okosak! Még csak négy éves, de tudja használni az okostelefont!” „Igen, igen! A fiam már három évesen megtanulta bekapcsolni a tabletet.” Sok ilyen beszélgetést lehet hallani mostanában, a hihetetlen sebességgel fejlődő technika világában a gyerekeink jóval könnyebben ráéreznek, beletanulnak a „kütyük” használatába, mint szüleik. (Nagyszüleikről nem is beszélve.) De azért van pár fontos dolog, amit mindenképpen tanítsunk meg tíz év körüli gyerekünknek. Lehet, hogy „nagymamától örökölt” képességekről van szó, de attól még elengedhetetlenek és bármikor jól jöhetnek. Még a XXI. században is.

Beverni egy szöget

Szerezzünk be egy kicsi kalapácsot, és valamilyen puha fát. Ezekkel lehet gyakorolni. A legfontosabb szabály, hogy mindent finoman, kis mozdulatokkal kell csinálni. Egy gyerek könnyen megtanul szöget beverni, és ez a képesség bármikor jól jöhet.

Mosás

A mosásban már egy 2-3 éves gyerek képes segíteni. Ha szépen megkérjük, hogy hozza a kiválogatott piszkos ruhát, és ezért még egy nagy dicséretet is bezsebelhet, akkor bizonyára örömmel részt vesz a dologban. Tíz éves korra pedig már mindez egyedül is menni fog.

Növényt ültetni

Ha van kert, vagy legalább a nagyszülőknél van kert, akkor mindenképpen ültessünk el együtt valamit a gyerekkel. Ha emeletes házban élünk, akkor legalább egy cserében neveljen otthon virágot, vagy növényt. A high-tech világában is öröm lesz nézni, ahogy a magból paradicsom, bazsalikom, vagy éppen büdöske lesz.

Megírni egy levelet

Lehet, hogy harminc év múlva eljön az elektronikus levelezés egyeduralma, de a nagyszülők többségének még jól fog esni a kézzel írott levél. A formai szabályok és a címzés ismerete nem ördöngösség, gyorsan elsajátítható.

Elkészíteni valamilyen egyszerű ételt

Ha a gyerek pici korától kezdve segédkezik a konyhában, akkor tíz éves korára már el tud készíteni saját maga egyszerűbb ételeket. Nem nagy dolgokra kell gondolni, egy rántotta, melegszendvics, vagy saláta ilyen korban már nagyszerű alap ahhoz, hogy 6-7 év múlva egyedül is tudjon főzni. Számunkra is könnyebbség, ha a tíz éves már maga csinálja a vacsoráját, de hosszú távon neki lesz igazán áldás az önállóság.

Térképet használni

A GPS korában talán eszünkbe sem jut, hogy térképet használjunk, de azért nem árt, ha a gyerek ebbe is belekóstol. A technika ördöge létezik, a GPS bármikor elromolhat. Meg újat tanulni mindig hasznos. Szervezzünk kirándulásokat akár városon belül, akár erdőben. A tájékozódás egyetlen eszköze pedig a térkép legyen.

Ellátni egy sebet

Egy újabb képesség, ami bármikor jól jöhet. A seb ellátásának lépései: tisztítás, jód, kötszer. Persze fontos, hogy mindezt „kiborulás” nélkül vigyük végbe.

Kitakarítani a fürdőszobát

Nem lélekemelő, viszont roppant fontos munka. Csináljuk kezdetben együtt, de később egyre többet és többet ráhagyhatunk a gyerekre. Erre is igaz az, ami a főzésre. Hosszú távon nagyon sokat fog profitálni lányunk, vagy fiunk abból, ha képes önmaga vezetni a háztartást.

Ajándékot csomagolni

Óvodás korban még együtt csináljuk, hogy tényleg szép legyen. De egy tízéves már saját maga is megbirkózik a feladattal.

Takarékosan vásárolni

A boltban beszélgessünk a megvásárolt ételek, tisztítószerek áráról. Tudjon arról a gyerek, hogy azért nem veszünk mintás WC papírt, mert az háromszor annyiba kerül. Hagyjuk őt fizetni a kasszánál. Fontos és az életben elengedhetetlen a pénzzel való tudatosság, aminek megalapozása elkezdődhet ezekkel a közös vásárlásokkal.