14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

Fantasztikusak ezek a mentőkutyák!

Persze. minden kutya az, és mindegyiket imádjuk, de ezek az újfundlandiak olyat tudnak, amire nem sok kutya képes!

Újfundlandi mentőkutyák

Az olasz parti őrség egy speciális K9-es egységének a feladata a bajbakerült úszók, fürdőzők megmentése.

Az Újfoundlandi kutya híres hűségéről, megbízhatóságáról és kedves természetéről, nem utolsó sorban vízszeretetéről. Többek között ezért esett a speciális egység tagjainak választása erre a fajtára, és az egységek részeként együtt járőröznek és mentenek meg évente nagyon sok embert közösen.

Helikopterről a vízbe

Ezek a kutyák képesek akár egy helikopterről is a vízbe ugrani (és persze hajókról is), hogy megmentsék az embereket a vízből. A fajta egyik fontos tulajdonsága a "természetes életmentő képessége", melyet az Amerikai Kennel Klub is kiemel és elismer.

Képzés

Az Olasz Kutyás Vízimentő Iskola (Italian School of Water Rescue Dogs) képzi és vizsgáztatja őket, és elmondásuk szerint övék "az egyetlen a világon", ami bizonyítvánnyal igazolja, hogy a kutyák képesek a vízbe ugrani akár viharos, nagyon hullámzó tenger felett lebegő helikopterből is.

Nagy test, higgadt természet

Az Újfundlandi nyugodtsága nagyon hasznos ezekben a kritikus, stresszes, néha életveszélyes helyzetekben.

A nyugodtság mellett az erejük és méretük is fontos, hiszen ez is szükséges ahhoz, hogy egy élettelen vagy pánikba esett embert is magabiztosan kimenthessen, akár mentőöv segítségével vagy a kutyába kapaszkodva jusson biztonságos helyre aki bajba jutott. Káprázatosak!

A speciális egységek rendszeresen járőröznek a tengeren és már több ezer strandolót, turistát mentettek meg, a kutyák pedig újra és újra alig várják, hogy - szó szerint - belevessék magukat a feladatok "sűrűjébe".

Ha érdekelnek még kutyás hírek, akkor böngéssz közöttük akár itt: