6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Egy térkép arról, hol legális elvenni az unokatestvérünket

Furcsa, az emberek többsége nem vennél el az unokatestvérét, de nem azért, mert törvény tiltja.

Számtalan, felvilágosultnak tartott országban, és főként az arisztokraták körében gyakori volt a közeli rokonok házassága. Bizonyos közösségekben - például a pakisztániak körében - még ma is nagyon gyakori jelenség ez, függetlenül attól, hogy már régóta mondják és bizonyítják tudósok, hogy lényegesen nagyobb a vlamilyen rendellenességel születő gyermek esélye, mint a nem rokoni kapcsolatban álló emberek körében.

Talán ezért is annyira furcsa, hogy míg az emberek többsége ma már kerüli az unokatestvérek közötti házasságot, ezt az egyértelmű veszélyek ellenére törvény a legtöbb országban nem tiltja. És nem olyan országokról van szó, melyeket valamilyen szempont szerint elmaradottnak szokás nevezni (most attól tekintsünk el, hogy ez menniyre jogos, ki fejlett vagy ki elmaradott és mi alapján mondja ezt bárki). Ez a térkép megmutatja, hogy bizony Európa lényegében összes országában, de akár Kanadában, Ausztráliában vagy Oroszországban is gond nélkül házasodhatnak unokatestvérek.

Magyarázat: LEGÁLIS, MEGENGEDETT BIZONYOS KORLÁTOZÁSOKKAL, VALLÁS VAGY KULTÚRA FÜGGŐ, TILTOTT, BETILTOTTÁK KIVÉTELEKKEL, BŰNCSELEKMÉNY, NINCS ADAT

Magyarországon Ivád híresült el arról, hogy gyakori volt a rokonok közötti házasság. Hogy az ivádiak megvédjék a tulajdonukat, alapból elutasították a külsős házasságot, ezért családon belül történtek meg a nászok. Viszont ezekből nem születtek genetikai rendellenességgel utódok. Nemzetközileg is ritkaságszámba ment ez, így nem véletlen, hogy nem csak magyar, hanem több külföldi tudós is igyekezett megfejteni ennek okait, úgy tudjuk, máig sikertelenül. Ettől függetlenül ma már ők is kerülik az Ivády-Ivády házasságot, talán 10 éve volt az utolsóra példa.

Házasággal, esküvővek kapcsolatos további cikkeket itt olvashattok:

Via