28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
28°
Holnapután
27°
Vasárnap
29°
2022.06.30. csütörtök, Pál
filter.hu filter.hu

10 trükk, hogy a gyerek nyáron is "tanuljon"

Javában tart a nyár, még egy bő hónap, amíg a gyerekek visszaülnek az iskolapadba. Számukra általában felüdülés, hogy megszabadulnak a tantermek világától egy kis időre. Mi is örülünk hogy gyerekünk kipiheni magát, de azért ennek is vannak bizonyos negatívumai. Egy amerikai szervezet, a National Summer Learning Association mutatott rá, hogy a diákok bizonyos kompetenciái, például az olvasási és a matematikai készségek a nyári szünet hatására valamennyit visszaesnek. Jó hír, hogy ennek nem feltétlenül kell így lenni, játékos és szerethető módon fenn lehet tartani a május végi „szintet”.

Társasjáték tervezése

Jó móka, ha a gyerek maga tervez egy társasjátékot, aminek a témáját egy olyan könyv, vagy rajzfilm (vagy akármi) adja, amit a gyerek szeret. Találja ki, tervezze meg a szabályokat, és magát a játékot. Megcsinálni és aztán játszani vele öröm lesz az egész családnak.

Kulturális programok

Szigorú szabály, hogy csak olyat, amit a gyerek is élvez. Különböző történelmi fesztiválok kifejezetten érdekesek lehetnek, de szinte minden nagyobb rendezvényen vannak külön gyerekeknek szánt programok. Interaktív múzeumok, vagy gyermek-színdarabok szintén hasznosak és szórakoztatóak ebből a szempontból.

Sakk

Ezt nem kell magyarázni. A sakk komplex és előrelátó gondolkodást igénylő feladat, ami alaposan megmozgat minden agytekervényt. Ráadásul igencsak izgalmas is.

Utazás tervezése együtt

Ha valamit el kell intéznünk, akkor ne hagyjuk a gyereket a nagymamára.  Jöjjön velünk, tervezzük meg együtt az utazást, válasszuk ki a legmegfelelőbb és leggyorsabb tömegközlekedési eszközt, és számoljuk ki azt is, hogy mennyit időt vesz igénybe mindez.

Zene

Játékos és szórakoztató dolog dalszövegek átírása, esetleg egy rapdal megalkotása, de egy kreatív reklámszöveg megfogalmazása is izgalmas feladat. Játékos formában rávehetjük csemeténket, hogy kápráztasson el minket ilyesfajta „produkcióval”.

Tangram

Nálunk még viszonylag ismeretlen, kínai eredetű rejtvény. Különböző, egyszerű geometriai alakzatokból kell bonyolultakat kirakni. Könnyen lehet, hogy Te is beleszeretsz ebbe a szórakozásba, amikor a gyerekeddel együtt töritek a fejeteket.

Filmnézés

Nem feltétlenül komoly, tudományos filmeket kell nézetni egy iskolás gyerekkel. Üljetek be a moziba, vagy nézzetek meg  bármit otthon. Aztán beszélgessetek el arról, hogy mi tetszett a filmben, miért, és mi volt az, ami annyira nem jött be. A vélemény megfogalmazása és az érvelés gyakorlása kipipálva.

DVD, vagy könyv borítójának tervezése

A gyerek válassza ki a kedvenc könyvét, vagy filmjét és tervezzetek együtt DVD tokot, vagy borítót. Ezt lehet „hagyományosan” festékkel és ceruzával, de számítógépes programok segítségével is.


Geocaching

A másik, amit talán nem kell magyarázni. Izgalmas, gondolkodni kell, sokszor igényel kitartást és az egész család együtt vehet részt benne.

Olvasás

Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Az olvasásnak rengeteg haszna van, azon felül, hogy nagyon szórakoztató. De ne tukmáljuk gyermekünkre a magas irodalmat, ha nem fűlik hozzá a foga. Vegyen a kezébe bármilyen könyvet, ami a kedvére való. A lényeg úgyis az, hogy megszeressen olvasni.

Via