2 °C, Budapest
2 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
11°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Miért különböznek egymástól annyira a testvérek?

Gyakori dolog, hogy rácsodálkozunk, hogy ugyanattól a szülőktől származó testvérek mennyire különböznek egymástól. „Mintha nem is testvérek lennének!”- szokták mondani. Néha maga az anya és az apa sem érti, hogy gyerekeik hogyan lehetnek egymástól ennyire elütő egyéniségek.

A pszichológia tudománya a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett arra a tényre, hogy az egyén pszichéjére milyen nagy hatással vannak a szülei, de a testvérek szerepéről ebben a viszonylatban sokáig nem esett szó. Robert Plomin az 1980-as években publikált egy tanulmányt a témában. Gyerekeket (köztük sok testvért) vizsgált és arra következtetésre jutott, hogy az ugyanattól a szülőtpártól származó "kutatási alanyok" fizikai jellemzői és intelligenciája nagyon hasonló. Viszont amikor személyiségteszteket töltettek ki velük, akkor vált nyilvánvalóvá, hogy ebben a tekintetben a testvérek nagyon is különbözőek egymástól.

Meglepő lehet annak a tudatában, hogy ugyanazokat a géneket örökölték, ugyanazok az emberek nevelik őket, a napi rutin és az otthoni szabályok szinte ugyanazok. Mégis teljesen más és más személyiségű embereket „termel ki” ugyanazon környezet. Három fontos elmélet van, hogy ennek mi az oka.

Darwinista nézőpont

Frank Sulloway szerint a családon belül ugyanolyan küzdelem folyik a „túlélésért”, mint a természetben. Csak ebben az esetben a szülők figyelme és szeretete az, ami az „evolúciót” létrehozta. Mindegyik testvér célja ugyanaz, csak éppen más stratégiával próbálja elérni. Ha az egyik gyerek fociban nagyon ügyes, akkor a másik lehet, hogy énekelni tanul majd, hiszen a sport már foglalt. Vagyis mindegyik testvér más és más területen igyekszik megerősíteni a pozícióit.

Különböző környezet elmélete

Az elnevezés elsőre megdöbbentő is lehet, hiszen a testvérek ugyanabban a környezetben nőnek fel, ezért is lehet meglepő, ha merőben eltérő a személyiségük. Az elmélet azt mondja, hogy mégis különböző hatások érik őket, a köztük lévő korkülönbség miatt. Például lehet, hogy valami fontos családi esemény, vagy tragédia hagy nyomot a nagyobb gyerek lelkén. A kisebb ekkor még talán meg sem született, így őt nem (vagy nem ugyanolyan módon) befolyásolja az esemény. Az elméletben az is benne van, hogy a különböző korú, nemű, vagy temperamentumú gyerekhez az anya és az apa is sokszor másként áll hozzá, más viselkedést tapasztalnak meg ugyanazoktól az emberektől.

Összehasonlítás elmélete

A teória abból indul ki, hogy a testvéreket folyamatosan egymáshoz hasonlítják. Tegyük fel, hogy az egyik testvér nagymértékben extrovertált, amolyan „társaság középpontja”. Ilyenkor a másik testvér azonnal befelé fordulóvá lesz nyilvánítva a szülők által (holott lehet, hogy nem az, csak testvéréhez képest visszafogott), és úgy is viselkednek vele, mintha az lenne. Ez pedig óhatatlanul nyomot hagy a gyerek személyiségén.

A sok elmélet között nem is lehet eldönteni, hol az igazság, és talán a különböző tényezők egymást kiegészítve működnek. Egy valami viszont biztos. Nem kell azon csodálkozni, ha két testvér merőben különbözik egymástól. Ők ilyenek, és ez így is van jól.

Via