14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

10 dolog, amit talán jobb lenne hallani a lányunkkal kapcsolatban, mint azt, hogy szép

A lányos szülők gyakran hallják gyerekükkel kapcsolatban, hogy mennyire szép. A rokonok, barátok és ismerősök kedvességnek szánják ezeket a mondatokat, és kétségtelenül jó érzés hallani, ez nem kétséges. De biztos csak pozitív hatása van, ha a kislány folyamatosan ezt kapja visszajelzésként a környezetétől? Dr. Jill M. Emanuele néhány olyan dologra hívja fel a figyelmet, amire mi nem biztos, hogy gondolunk, és szülők is elmondják, ők mit szeretnek, szeretnének még hallani.

A dicsérő és kedves mondatok ugyanis nem csupán jóra vezetnek. Ha a gyerek folyamatosan a külsejével kapcsolatban hall pozitív megnyilvánulásokat, akkor könnyen kialakulhat az a kép a fejében (nem törvényszerű, ez azért a szülőkön és egyéb hatásokon is múlik), hogy a kinézetével érheti el céljait és ez az, amire csak és kizárólag érdemes odafigyelni. Dr. Jill M. Emanuele, gyerekekkel évtizedek óta foglalkozó klinikai szakpszichológus is kiemeli azt, hogy a sok „milyen szép”- mondat (nem kívánt) hatásaként a gyerek azt hiheti, hogy a külsejével van azonosítva.

Természetesen egy kislány semmi rossz érzést nem él meg akkor, amikor pl. a nagyszülő elragadtatva közli vele, hogy mennyire gyönyörű. A szakemberek javaslata szerint ilyenkor érdemes „még egy lapáttal rátenni” a dicséretre. Például azzal, hogy „Igen, és milyen szépen rendet tett a szobájában reggel”. Lényeg az, hogy valami olyat dicsérjünk, ami felett a gyerek „gyakorolja a kontrollt”, nem pusztán külső adottság.

A szakember mellett a gyakorló anyukák is megszólalnak a kérdéseben. Íme 10 idézet a netről. Szülők vallanak arról, mit szeretnének hallani a kislányukkal kapcsolatban.

„Én azt szeretném, ha csak annyit kérdeznének tőle: „Mi tesz Téged boldoggá?” Ilyenkor bármiről tudna mesélni, ami épp foglalkoztatja.”

„Szeretem, amikor az emberek kifejezik, hogy milyen szép a mosolya és mennyire boldognak tűnik.”

„Nagyon okosnak látszol!”

„Szeretem, amikor felnőttként kezelnek egy gyereket. De felnőtt nőknek sem szokás az első találkozáskor bókolni. Inkább mondják a gyerekemnek azt, hogy mennyire örülnek, hogy megismerhetik.”

„Kérdezzék meg tőle, hogy mit szeret magában. Ne mások próbálják meghatározni, hogy ki ő.”

„Dicsérjék meg a kalapját, ruháját, vagy szoknyáját és kérdezzék meg, hogy milyen alkalomból vette fel!”

„Nem baj, ha a gyerek külsejét, vagy ruháját dicsérik, ha éppen egy különleges alkalomra van kiöltöztetve. De egy átlagos napon inkább kívánjanak nagyszerű kalandokat aznapra. Vagy mondjanak neki akármit, ami arra ösztönzi őt, hogy kreatívan és mozgalmasan töltse az időt.”

„Szeretem, amikor megmondják neki, hogy mennyire magabiztosnak tűnik.”

„Szeretem hallani, amikor azt mondják, hogy boldognak tűnik.”

„Nagyon jó humorod van, köszönöm, hogy megnevettettél!”

Via