13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

10 dolog, amit csak a háromgyerekes anyák értenek

Két szülő és három gyerek már nagycsaládnak minősül. Egy csemete is kihívást jelent időnként, ha az elsőhöz még két másik társul az pedig speciális helyzeteket idézhet elő. 10 ilyet gyűjtöttünk csokorba.

Szövetségi rendszerek

Két gyerek vagy jóban van, vagy veszekednek. Más opció nem létezik. Három gyereknél már bonyolódik a helyzet, szövetségi rendszerek jöhetnek létre, alkalom nyílik kiközösíteni valakit. De a kiközösített is különféle Machiavellihez méltó fondorlatokkal („ő ette meg a csokidat”) átállíthat valakit a saját oldalára. A háromgyerekes anya tanulmányozhatja a nagypolitikát kicsiben.

Két szülő három felé nem tud szakadni

A háromgyerekes család kimegy a parkba. Az első gyerek a játszótérre menne, a második a KRESZ-pályára, a harmadik pedig kacsákat etetne a tónál. És persze mindegyik azt akarja, hogy most és azonnal teljesüljön az akarata. Két gyerek esetében még megoldható, hogy kettéválik a család, de három gyereknél minimum egy nagyszülő is kell ehhez.

Az anyánk csak két keze van

Anyával kézen fogva sétálni kitüntetett és kívánatos szituáció. Sajnos anyának csak két keze van, ergo maximum ennyi gyerekkel tud egyszerre karöltve sétálni. Szintén potenciális konfliktus forrás a három gyerekes családoknál.

A környezet irigykedése

„Milyen csodálatos egy nagy család!” „Úgy irigyellek, hogy három gyereked van.” A nők egy jó része szíves örömest vállalna három, vagy még ennél is több gyereket. Általában racionális okok miatt nem teszik meg, úgy érzik, anyagilag nem engedhetik meg maguknak, vagy féltik a munkahelyüket. De ha meglátnak egy anyukát három csemetével, akkor úgy érzik: szívesen cserélnének vele.

A környezet sajnálkozása

„Úristen, hogy bírod!” „Biztos a húst is lerágják a csontodról!” A gyerekek nagyon fárasztóak, három gyerek pedig triplán fárasztó tud lenni. Vannak, akik a világért sem vállalnának egynél többet. Közben pedig merő szánalommal gondolnak arra az anyára, aki három gyereket nevel.

„A harmadik becsúszott. Ugye?”

Erősen összefügg az előző ponttal. Egyesek szerint három gyereket nevelni vegytiszta mazochizmus, így a harmadik nyilvánvalóan egy baleset eredménye lehet csak. Hogy ilyen eszükbe jut az egy dolog, szabad országban mindenki azt gondol, amit akar. De amikor nyíltan célozgatnak, vagy rákérdeznek, azért az elég érdekes tud lenni.

Azt gondolják, vallásos család vagytok

Szintén (a kelleténél) gyakori(bb) prekoncepció. Egyes emberek fejében az a kép él, hogy kettőnél több gyereket kizárólag mélyen vallásos házaspárok vállalnak.

A kicsi tényleg kicsi

Persze már két gyerek esetében is van kisebb, de ez semmi ahhoz képest, amit a harmadik gyereknek jut egy nagycsaládban. Ő tényleg holta napjáig a „kicsi” marad, akit szüntelen dédelgetni és félteni kell.

Már "nem érzed nagy dolognak" a szülést

Az első gyerek születése hatalmas misztikum, a másodiké rendkívüli esemény, a harmadiké rutin. Ekkor már szinte az anyuka utasítja az orvost, hogy hova álljon és mit csináljon. Ezzel szorosan összefügg, hogy ilyenkor már a kórházi csomagból sem marad ki semmi. (Még talán akkor sem, ha az apuka pakolja össze.)

Jobban ért a papírmunkához, mint más szülő

Három gyerek után rengeteg kedvezmény, ingyenes juttatás jár. Persze ennek elengedhetetlen része, hogy a szülők kitöltsenek sok-sok papírt. (A gyerekek TAJ száma általában már fejből megy az anyának.) Így a háromgyerekes anyának nem csupán a szülés, hanem a dokumentáció is rutin.

Ha érdekelnek gyerekneveléssel kapcsolatos hírek, tanácsok, akkor ez a témánk neked is hasznos lehet: Gyereknevelés? Nem könnyű!