0 °C, Budapest
0 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Pipáld le a többi szülőt - A tökéletes homokvár 5 lépésben

Homokvárat építeni könnyű, nap, mint nap tapasztalhatjuk. Viszont, mint mindent, ezt is lehet profi szinten csinálni, művészetté nemesíteni.

Lucinda “Sandy Feet” Wierenga, a Texasban található South Padre Island közismert homokszobrásza öt lépesben foglalja össze a tökéletes homokvár készítésének titkát.

Csinálj egy dombot

A művész által tanácsolt első lépés nem okoz meglepetést. Kézzel, lapáttal, kis markolóval, vagy bármilyen más eszközzel csináljunk egy nagy kupacot homokból. Ezt a fázist a gyerek is egészen biztos, hogy élvezni fogja.

Adj hozzá sok vizet

Ezt is élvezni/né. :) Neuralgikus pont lehet, sok anyuka kifejezetten tiltja csemetéinek a sarazást. Pedig ez elengedhetetlen a szakember ajánlása szerint. A vizes homok jobban tapad, így lesz igazán stabil az építmény. Alakítsunk ki lyukat a homokdomb közepén (mintha egy vulkán lenne), és öntsünk bele vizet.

Készíts tornyokat

A legfontosabb kitétel, hogy a tornyok falai egyenesek legyenek. A mester szerint ez a legkönnyebben úgy valósítható meg, mintha „palacsintákat” pakolnánk egymásra. Egy lapát homokot paskolgatással lapítsunk szét, majd erre jöhet a következő adag, mindaddig, amíg a torony megfelelő magas nem lesz.

Faragd meg a várat”

Egy műanyag kés, vagy egy spatula segítségével simítsuk el a falakat és a tornyokat, illetve ecsetet használva távolítsuk el a szél által odahordott homokot.

Engedd szabadon a fantáziádat

Megvan az alap, jöhet bármi, ami eszetekbe jut! Fogpiszkálóval lehet megrajzolni a várat „alkotó” téglákat, egy kanál segítségével boltíves kapukat kialakítani, de a „helyszínen” talált botok, csigaházak, vagy virágok is beleilleszthetőek az építménybe. A hazai játszótereken lépten-nyomon tapasztalható alagútépítés is ebben a fázisban kivitelezhető.