10 °C, Budapest
10 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Készítsünk vonatot - 10 játékos tipp

Nem csupán a kisfiúk, hanem a kislányok is szeretik a vonatos játékokat. Valószínűleg Thomas gőzös kalandjaink és a Chuggington város pályaudvarán játszódó meséknek nagy szerepe van ebben.

Ha az eső, vagy éppen a kánikula miatt nem tudtok kimenni a játszótérre, akkor a gyerekek élvezni fogják azt, ha vonatot készítetek. Rengeteg módon megtehetitek, most tízet mutatunk be.

Zöldségekből

A vagonok és a mozdony készülhet uborkából, a kerekek répából. Ezen a vonaton aztán utazhat bármilyen rendű és rangú zöldség, a koktélparadicsomtól kezdve, a répán át, a zellerig. A kést viszont tartsuk szigorúan magunknál, a pici inkább azokban a fázisokban segítsen, amikor nem szükséges ez az éles szerszám.

Falevélből és virágsziromból

A játszótéren gyűjtött „kincsek” így is felhasználhatóak. Bármilyen papírlapra ráragaszthatjuk az általunk megtervezett vonatot.

Edényekből

A mozdony készüljön egy teáskannából, a vagonok legyenek bögrék, vagy poharak. (Lehetőleg műanyagból, vagy papírból készültek.) Cérnával összeköthetjük őket, a kerekek pedig lehetnek papírból, gyurmából, vagy bármiből, amit a fantáziánk megenged.

Varrjunk vonatot!

Nem olyan bonyolult, amilyennek elsőre tűnik. Vágjunk ki két mozdony alakú darabot szövetből és varjuk össze. A lényeg, hogy nem is kell hibátlan öltésekkel dolgoznunk. Szerintünk minél inkább érződik a kézműves hatás, annál jobb! Amikor már majdnem kész, akkor tömjük ki és varrjunk rá négy kereket. Ez az alap, amit lehet fokozni. Tehetünk rá ablakot, füstöt, vagy bármit, amit szeretnénk. (Vagy amit gyermekünk kíván.)

Könyvjelző

Egy szép, hosszú vonatot ábrázoló rajz kiváló könyvjelző. A gyerek által festett, vagy rajzolt művet vágjuk ki, és már használhatjuk is. (Ha véletlenül éppen van pár szabad percünk olvasni.)

Gyurmából

Gyurmából bármi elkészíthető, így vonat is. A kerekek szoktak nehézséget okozni, általában „összerogynak” a vagonok súlya alatt. Ha gombokat használunk, azzal megoldódik a probléma.

Mézeskalács

Sokan megijedhetnek, az általános vélekedés szerint nem mindennapi kézügyességet igénylő „alkotás” elkészítéstől. Pedig nem ördöngösség, és ha nem is sikerül, annak se sokáig marad nyoma, mert a finom mézeskalács hamar elfogy. Vágjuk ki előre papírból a „sablonokat”, ezek segítségével vágjuk ki a kívánt darabokat a nyers tésztából. Összeragasztani karamellel lehet, viszont ennél a műveletnél a gyerek inkább maradjon a háttérben – a karamell ugyanis rendkívül forró.

Építőkockából

A fa kockákból nem csupán tornyokat, hanem vonatokat is lehet építeni. A hengerek pont jók lesznek keréknek.

Legóból

Szintén kiváló vonat „alapanyag”. De már biztos kipróbáltátok!

Falra festeni

Nem kell megijedni, senkinek nem akarjuk javasolni, hogy gyermekére bízza a lakás dekorációját. De ha a falra erősítünk (mondjuk cellux segítségével) egy nagy és vastag papírt, akkor azon dupla öröm lesz a festés. És nem csupán akkor, ha vonat készül.

Via