2 °C, Budapest
2 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
11°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
Melinda

Levendula - a gyógynövény, amire fesztiválokat lehet építeni

A levendulát a mediterrán országokban már az ókorban is használták fürdővíz illatosítására, az egyik verzió szerint neve is a latin "lavare" - "mosni" szóból származik. (Más magyarázat szerint a latin livere - kékes színű - szóból ered.) Közkedvelt gyógynövény elsősorban nyugtató, stresszoldó hatása miatt. Színe lehet fehér, vagy a lila szinte bármely árnyalata.

Mátyás Ferenc: Vadvirágcsokor

..."Levendula

Kék színű virága kellemet ád,
könyvekbe is zárják jó illatát,
anyánk, ha szagolja, szíve dobban,
csöpp bokrát megleled a vadonban -
úgy él, mint az ibolya, szerényen:
Lavandula vera latin néven."...

A levenduláról mindenkinek a nyár, a mediterrán vidék, és talán legfőképpen Provance jut az eszébe - bár a rómaiaknak köszönheti Európa.

Mára Magyarországon is egyre nagyobb kultusza van, és már jó ideje fesztiválokat is szerveznek, jellemzően két fő helyszínen. (programok lentebb)

Levendula, a klasszikus szinte "mindenre jó kategória".

Illóolaját szappan és parfümgyártás során használják, emellett aromaterápiás hatása sokat segíthet szorongás, fejfájás, stressz esetén. Párologtatva, vagy párnára cseppentve segíti a mély, jobb minőségű alvást.

A legismertebb felhasználási módja: kis zsákokba varrva, ruhák közé téve távol tartja a molyokat, a kertben rózsák mellé ültetve pedig a levéltetveket. 

Külsőleg alkalmazva enyhíti a rovarcsípés okozta viszketést is, segít a mitesszerek, pattanások mielőbbi eltüntetésében, és az ekcéma, vagy pikkelysömör kezelésében is jó szolgálatot tehet.  Házilag is készíthetünk belőle szappant, vagy fürdősót is.

 

Bár itthon nem jellemző, de sok helyen fűszerként is használják (csak a zsenge hajtásokat) süteményekben, csokoládéban. Saját készítésű lekvárokba, dzsemekbe (pl. szilva, áfonya, stb.) keverve pikánsabbá teszi a már megszokott ízeket. . Mivel nagyon erős aromájú, ezért minimális mennyiség is elég belőle.

Fogyaszthatjuk teaként is: 1-2 evőkanál levendulavirágzatot forrázzunk le, hagyjuk állni kb. 5 percig és ízesítsük, ahogy szeretnénk. 

Nyáron készíthetünk belőle limonádét is - ma már itthon is egyre több vendéglátóhely kínálatában szerepel, de a jégkockákba is belefagyaszthatjuk a levendulavirágot, nagyon mutatós.

Levendula Fesztiválok - Tihany és Pannonhalma

Tihanyban az 1920-as évek elején telepítette Bittera Gyula gyógyszervegyész az első komoly levendulaültetvényt, ami meglepően sikeres lett - a tihanyi levendula illóolaj tartalma sokkal magasabb volt, mint az eredeti franciaországi ültetvényeken - kiváló minősége miatt a tihanyi levendulás világhírű lett.

1950-es években az ültetvény jelentős részét kivágták, a megmaradt és magára hagyott levendulást pedig jórészt visszahódította a természet. Azonban az 1990-es évek közepén újra elkezdtek foglalkozni vele, megmentették az utókor számára. Napjainkban mintegy tíz hektárnyi hullámzó lila levendulatengerben gyönyörködhetünk június-júliusban.

XII. Tihanyi Levendula Fesztivál

2016. június 24-től -  június 26-ig

A levendula fontos és kiemelt szerepet játszott Tihany történetében, mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának. Ezek a hagyományok elevenednek fel minden évben a Levendula Fesztiválon. A fesztivál fénypontja a levendula-aratás, amely során bárki kipróbálhatja ezt a munkát is. 

Rengeteg gyermekprogram, színvonalas folklórprogramok, koncertek várják a falu több helyszínén az ide látogatókat.

Részletes program itt található.

Hogy mennyire megnőtt hazánkban is az érdeklődés a levendula iránt azt az is jelzi, hogy a népszerű SzeddMagad akció a Levendula Ház szervezésében idén elmarad, ugyanis előre elfogyott a levendula az ültetvényen.

A másik híres hazai "levendulalelőhely" a pannonhalmi bencések monostorkertjében található, ahol az 1700-as évek óta termesztik az illatos gyógynövényt.  A szerzetesek a tradíciókat és a modern technológiát ötvözve folytatják - többek között - a levendulán alapuló kiváló minőségű termékeik – teák, mézek, likőrök, borok, ecetek,  kozmetikumok stb. – gyártását és értékesítését.

Az úgynevezett Lepárlóépületben desztillációval nyerik ki a virágokból az olajat, 160-170 fokos szárazgőzben, üstökben "párolják" a levendulát (hasonlóan, mint a pálinkafőzésnél :-) ). 

A pannonhalmi Gyógynövénykert, Gyógynövényház és a Lepárlóüzem is nyitott a látogatók számára, mindenképp érdemes egyszer megnézni, életre szóló élmény (a nyitvatartás rendjéről érdemes előtte tájékozódni: http://bences.hu/cikk/arboretum_es_gyogynovenykert.html). 

Pannonhalmán a Levendula-hetek

július 1-10. között

Ízelító a programokból:

  • Az apátsági levendulatermesztés történetének és a levendula felhasználásának ismertetése
  • Interaktív kézműves foglalkozások a Gyógynövénykertben és az Apátsági Múzeumban
  • A Stílusos Vidéki Éttermiség gasztronómiai kínálata levendulás fogásokkal
  • Levendula SWEET – Édes levendulás finomságok a Gyógynövénykertben
  • Lajkó Félix Trió koncertje a Gyógynövénykertben

És hogy mire jó még a levendula? Például empátia fokozó!

A levendula színe nemcsak a szépsége miatt lehet kedves a szemünknek, a különböző színek testi-lelki hatását ugyanis már az ókori egyiptomiak és görögök is ismerték. A lila például erősíti az intuícióinkat és empátiánkat. Nyugtatja az idegrendszert, jó hatással van a nyirokkeringésre, fejfájásra, a hormonális problémákra. Vegyük körül magunkat tehát a levendula árnyalatával és élvezzük a hatást!

 

Még több élmény, program témánkban: http://bit.ly/28KOmX8

akár gyerekeknek is: http://bit.ly/1pWC94Z