12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
16°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

5 tipp a kisgyerekek altatásához

Egy kisgyerek tele van energiával. Fut, kúszik, mászik egész nap, és úgy tűnik, hogy a benne lévő elemek lemeríthetetlenek. Mindezt csak úgy bírja, ha nap közben alszik.

Kisebb korában naponta többször, de viszonylag hamar kialakul, hogy az éjszakát leszámítva csak egyszer hajtja álomra a fejét. Mindannyian tudjuk, milyen katasztrofális következményekkel jár, ha egy kisgyerek nem alszik napközben. Egy-egy kimaradt szieszta bizony „megbosszulja magát”, a kicsik olyankor már délutántól kezelhetetlenek és menetrendszerűen jönnek a hisztik. A szakemberek is egyöntetűen vallják, hogy a napközbeni alvás fontos a kisgyerekeknek, és ameddig csak igényli, addig teremtsük meg a lehetőséget a számára, hogy délután ledőljön. Íme néhány tipp ahhoz, hogy kialakuljon egy olyan szokásrendszer, ami biztosítja a pihentető alvást gyerekünk számára.

Alakítsuk ki az evés-alvás rendjét

Az újszülött csecsemők alvásigénye napi 16-20 óra, ami a kicsi növekedésével csökken, és egy idő után (gyerektől függ pontosan mikor) már csak egyszer igényli a napközben alvást a pici. A kezdetekben a kisbaba élete az alvás és az etetés „körforgásában” telik el. Hasznos, ha rendszert teremtünk a gyerek életében, és hozzászoktatjuk ahhoz, hogy az etetés után következik az alvás.

Ne altassuk a gyereket a babakocsiban

Kényelmes megoldásnak tűnik, ha a pici a babakocsiban alszik el, de inkább ne tegyük! Egyrészt így annyira nem pihentető számára a szundi, másrészt pedig a csatok és övek rossz esetben fulladást okozhatnak. Ugyanez vonatkozik az autós ülésben való altatásra is. (persze kellő figyelemmel nem kell a legrosszabbtól tarnia a gondos szülőnek)

Más gyerekek ne számítsanak egy alvás elhagyásánál

Csak akkor álljunk át a napi két alvásról az egy alvásra, ha a gyerek igényli ezt. Ne számítson, hogy a játszótéren megismert korban hasonló fiúk és lányok már mind csak délután alszanak. Ebből a szempontból minden gyerek más, nagyon nagyok lehetnek az egyéni különbségek, amihez a szülőnek alkalmazkodnia kell.

Az internet ne számítson egy alvás elhagyásánál

A gyereknevelés tekintetében sokan hagyatkoznak az internetre. A neten található töménytelen információ sok anyukát és apukát zavart már össze. Ebben az esetben megint csak azt lehet mondani, hogy a gyerekek között nagyon-nagy különbségek vannak, és mindig alkalmazkodjunk a miénk igényeihez.

Ne legyen az alvás túl hosszú

Ha a pici túl sokáig alszik délután, akkor könnyen előfordulhat, hogy aztán éjfélkor sem tudjuk újra elaltatni. Ezért érdemes az ebéd utáni szundit maximalizálni mondjuk másfél órában. Ha lejárt az idő, finom simogatással ébresszük fel gyerekünket!