26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
21°
Holnapután
17°
Csütörtök
23°
2022.08.15. hétfõ, Mária
filter.hu filter.hu

Tippek, hogy a kispapa ne érezze magát - ha már EB - a pálya szélén a terhesség alatt

Akárhogyan is nézzük, a babavárás időszaka a leendő anyukáról szól. Az ő testében fejlődik a magzat, ő érzi annak mozgását és tőle kérdezik unos-untalan: „”Hogy vagy?”. Az apa a pálya szélén érezheti magát ebben az időszakban, pedig a születendő családban neki is fontos szerepe lesz. Vannak módszerek, amikkel a kispapa bevonható a babavárás folyamatába, így (is) erősítve a kötödést a baba és az apa között.

A leendő apának inspiráló és jó érzés lehet tudni, mi is történik a párja testében. Számára is izgalmas lehet könyvekben utána olvasni, utánajárni a terhesség orvosi oldalának, illetve a a XXI. század szellemének megfelelően már telefonos applikáció is létezik a témában. Szintén jó ötlet, ha a kismama és a kispapa együtt írják össze azokat a kérdéseket, amit a nőgyógyásztól szeretnének megkérdezni a következő alkalommal.

Jellemző, hogy már a babavárás alatt beindul az ajándékdömping, illetve a leendő szülők is bevásárolnak. Ilyen alkalmakkor mindig menjünk együtt, illetve a rokonoktól felkínált három zsáknyi babaruha közül ketten válogassuk ki, hogy majd melyikekre lesz nekünk is szükségünk.

A terhesség alatti orvosi vizsgálatokon, ha lehet, legyen ott az apuka is. Számára is meghatározó és pótolhatatlan élmény lehet hallani a magzat szívhangját és látni őt mozogni.

Ha az anyuka szeretne szülésfelkészítő tanfolyamra elmenni, akkor az apukának is ott a helye.

Hazánkban egyáltalán nem, elterjedt, de van lehetőség a leendő szülőknek tanfolyam keretein belül elsajátítani a csecsemőgondozást, vagy épp az újjáélesztést. Ha a pár részt vesz egy ilyen oktatáson, az szintén nagy lépés az apukának, hogy bevonva érezze magát a várandósságba és általában az apaságba.

Van egy dolog, amiben könnyű azt a látszatot kelteni, hogy az apa nélkülözhetetlen. A (gyakran az IKEA-ból beszerzett) kiságy és pelenkázó összeszerelése nem biztos, hogy a legjobb móka pár héttel a szülés előtt. Ezeket a műveleteket mindenképp bízzuk a leendő apukára.

Közhely, hogy a magzat jól hall mindent, ami a környezetében történik, és azért a szülő- gyerek kapcsolatnak nagy jótétemény, ha az anya beszél hozzá már magzat korában is. De nem csupán az anya, az apa hangja is fontos a kicsinek! Ő is beszéljen, olvasson mesét, vagy ha ha hajlandó rá, énekeljen születendő gyermekének.