18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Mentális fájdalomcsillapítás – Ha félnél a szüléstől

„Nagyon várom már, hogy anya legyek, de úgy félek a szüléstől! Biztos nagyon fog fájni!”

„Nagyon várom már, hogy anya legyek, de úgy félek a szüléstől! Biztos nagyon fog fájni!”

Ismerősek lehetnek ezek a gondolatok, mondatok. Senki nem szereti a fizikai fájdalmat, így érthető, hogy a nők egy nagy része fél a szüléstől. Ezért leírunk pár gondolatot, ami talán segít csökkenteni a szüléstől való szorongást, esetleg más színben tünteti fel az ezzel járó fájdalmat, így képes lehet amolyan mentális fájdalomcsillapítóként hatni.

Először is, egyáltalán nem biztos, hogy olyan nagyon fájni fog.

Nem, nem azt mondjuk, hogy virágos réten önfeledten szaladgálós élményben lesz részed. De minden szülés más, és ez a fájdalomérzet nagyságára is vonatkozik. Otthonszülések esetében jellemző, hogy az anyukák minimális, de legalábbis sokkal kisebb negatív érzésről számolnak be. Ezzel természetesen senkit nem arra akarunk biztatni, hogy kórházon kívül adjon életet a gyerekének, csupán annyiról van szó, hogy a stresszmentes környezet nagyban csökkenti a fájdalomérzetet. Ezért érdemes olyan orvost, vagy szülésznőt választani, aki nem csupán kitűnő szakember hírében áll, hanem nyugalmat tud önteni belénk.

Nem biztos, hogy a fájdalom feltétlenül csak és csupán káros dolog. Hajlamosak vagyunk a fizikai fájdalomra, mint egyértelműen rossz dologra gondolni. Pedig pszichiátriai tény, hogy ennek az érzésnek nagyon fontos adaptációs szerepe is lehet, segíthet alkalmazkodni egy merőben új helyzethez - mint például az anyaság. (A fájdalom pszichológiai szerepéről R. Melzack professzor bőven ír a „A fájdalom rejtélye” című könyvében, érdemes elolvasni, de legalább beleolvasni.)

A szülési fájdalomnak tényleg van értelme, hiszen szerpet játszott a törzsfejlődésben, fontos evolúciós előnyt jelentett. Könnyű elképzelni, hogy mi történt volna, ha sok-sok ezer, vagy akár millió évvel ezelőtti ősünk nem érez fájdalmat, vagyis semmi nem készteti, hogy meghúzza magát valamilyen biztonságos helyen.

Végül pedig a talán leggyakorlatiasabb és legfontosabb tényező.

Léteznek nagyon hatásos és veszélytelen fájdalomcsillapító szerek. A leghatékonyabbnak tartott epidurális érzéstelenítés - azért ennek van némi kockázata, ha minimális is - viszont nem minden kórházban érhetőek el non-stop, vagyis sok helyen előre meg kell beszélni, ha ilyet szeretnénk. Viszont aki nem bírja, vagy egyenesen retteg a fájdalomtól, annak érdemes előre gondolni erre. Hiszen gyerekünk világra jötte életünk egyik legmeghatározóbb élménye lesz, érdemes arra is előre gondolni, hogy a szülési fájdalom része legyen-e ennek az élménynek, vagy sem.