Régóta tudott dolog, hogy a kismama étkezési szokásai befolyást gyakorolnak a baba fejlődésére, a kicsi intelligenciája is részben annak a függvénye, hogy mi kerül a leendő anyuka tányérjára. Pár pontban összefoglaltuk, mely tápanyagokat és élelmiszerfajtákat érdemes fogyasztani a babavárás alatt.
A folsav elengedhetetlen az agysejtek fejlődéséhez, négy héttel a tervezett teherbeesés előtt érdemes elkezdeni a szedését, ezzel 40%-kal csökkenthetjük az autizmus kockázatát. Terhesség alatt napi 400 mikrogramm folsavra van szüksége egy várandós anyukának. Ennek a tápanyagnak a legjobb természetes forrása a lencse, a máj, a spenót és az élesztő. A B12 vitamin (folsavval „párosítva”) a vörös vérsejt, a C-vitamin a kollagén, a D-vitamin a csontképződésért felelős.
Az omega3 zsírsav az idegrendszer fejlődéséhez elengedhetetlen, illetve gátolja a koraszülést és az alacsony terhességi súlyt. Olyan sokfajta és változatos táplálékból vehetjük magunkhoz, mint a tojás, a hal, a tofu, a bab, a vörös húsok, a dió, a lenmag és a spenót.
Mindig és mindenkor érdemes fogyasztani, de ez várandós nők esetében talán még fokozottan igaz. Antioxidáns hatásánál fogva segít megkötni az agyszövetekre is káros szabadgyököket. Minden zöldség és gyümölcs egészséges, de a leginkább ajánlottak a papaja, a spenót, a paradicsom és az áfonya.
A vas elengedhetetlen ahhoz, hogy elég oxigén jusson el a babádhoz. A vashiány elég gyakori probléma, pedig ha nem jut el elég oxigén a méhbe, az a magzat születési súlyára és intelligenciájára is káros hatással lehet. A hüvelyesek, a cékla, a vörös húsok és az adu ásznak számító spenót fogyasztása segít kiküszöbölni a problémát.
A sejtfejlődéshez elengedhetetlen tápanyag, ha az anyuka keveset fogyaszt belőle az a baba születési súlyának kárára mehet. A babavárás alatt napi szinten 10 grammal többet ajánlott enni belőle, amit húsok, tejtermék és hüvelyesek formájában tehetjük meg.
A jód javasolt napi adagja 220 mikrogarmm a várandósság időszaka alatt. Ennek az ásványi anyagnak az alacsony szintje pajzsmirigy problémákkal van összefüggésben, amik szintén redukáltabb intelligencia szinthez vezethetnek. A körte a jód egyik leggazdagabb forrása.
A kisbaba már méhen belül felismeri anyukája hangját. Ezért beszélj és énekelj neki ennek a tudatában. Ez nem csupán a köztetek levő kapcsolat elmélyítését segíti, hanem a kicsi intelligenciájára is jó hatással van.
Ez az elsősorban halakban található fém rossz hatással van a magzatra, ezért érdemes csínján bánni velük és legfeljebb heti kétszer fogyasztani. Az Omega3 miatt fontosak lehetnek a tenger gyümölcsei, de mindig válasszunk alacsony higanytartalmú halakat. Ilyen a garnélarák, a lazac és a harcsa.
Az alkohol pusztítja az agysejteket, a kismama által fogyasztott ital pedig a magzat agysejtjeire is káros hatással bír. Még abban az esetben is, ha kis mennyiséget fogyasztunk, megnöveljük az esélyét, hogy a gyerekünknek sérüljenek a szociális készségei, a memóriája és figyelemzavaros legyen.
A terhesség alatti extrém hízás megnöveli a koraszülés kockázatát. Ezért is javasolt minden kismamának odafigyelni az étkezésre és bevezetni a napi rutinba egy harminc perces könnyű tornát.
További, a babavárással kapcsolatos híreket ebben a témánkban olvashatsz >> BABAVÁRÁS
Forrás: momjunction.com