9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
16°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
Melinda

A Gyermekmunka Elleni Világnap néhány megdöbbentő adat tükrében

2002 óta minden évben június 12-én tartják a Gyermekmunka Elleni Világnapot, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (International Labour Organization - ILO) kezdeményezésére. Bár hazánkat nem érinti kiemelkedő mértékben, de fontos tudni, hogy ma is, szerte a világon mintegy 168 millió gyermeket érint, a fejlődő országokban a 5-14 évesek mintegy 13%-át.

Az gyakori eset, ha a gyerek otthon besegít a családnak a háztartásban.

Azonban, amikor ez veszélyes számára, kihasználja, valamint akadályozza az oktatását és elveszi a szabadidőt, a játékot és a gyermekkor egyéb örömeit,  ezekben az esetekben már tartós kárt okoz a gyermeknek.

A gyermekmunka számos területen megtalálható, így a mezőgazdaságban, bányászatban, szeméttelepen, a prostitúció és a kábítószerkereskedelem világában, hogy a legsötétebbeket említsük.

Azonban a gyermekmunka nagy része rejtve marad, hiszen rengeteg gyerek dolgozik a ház körül, úgy, hogy az már súlyosan károsítja az alapvető gyermekjogokat (pl. az oktatáshoz való jog).

Mintegy 15.5 millió gyermek dolgozik így a házak körül, a többségük lány. A gyermekmunkához szinte minden esetben egyéb károsító tényezők is társulnak, úgymint erőszak, bántalmazás, szegénység, éhezés, rabszolgaság, stb.

Az UNICEF definíciója szerint gyermekmunkának számít, ha:

  • 5-11 évesek gazdasági tevekénységet végeznek, vagy a házuk körül dolgoznak min. 28 órát hetente
  • 12-14 évesek 14 óránál több gazdasági tevekénységet végeznek, vagy a házuk körül dolgoznak min. 42 órát hetente 

Világszerte 168 millió gyermeket érint a gyermekmunka, ebből 150 millió 14 év alatti.

A gyermekmunka nemcsak következménye, hanem ezzel párhuzamosan egyik okozója is a társadalmi egyenlőtlenségnek és a generációkon átöröklődő szegénységnek.

Hiszen gondoljunk bele, ha a gyermeknek dolgoznia kell, nem tud tanulni, játszani, fejlődni, alapvetően romlanak az életkilátásai és az esélye, hogy azzá a felnőtté válhasson, aki lehetne belőle.

    

Ugyanakkor nem meglepő módon épp a társadalmilag hátrányos helyzetű gyerekek között a leggyakoribb a kizsákmányolás (szegénység, alacsonyabb társadalmi réteg, stb.)

Ma Magyarországon szülői engedély nélkül 16 éves kor felett vállalhatnak munkát a gyerekek. de ettől a probléma még létezik, akkor is, ha kevés szó esik róla!