27 °C, Budapest
27 °C
Budapest
Holnap
29°
Holnapután
31°
Szerda
32°
2022.07.03. , Kornél
filter.hu filter.hu

6 nagyon nyomós érv az „alvás-tréning” ellen

Valóban meg kellene tanítani egy kisbabát aludni? Sokáig tartotta magát az az elmélet, miszerint hagyni kell a babát sírni, nem szabad mindig odaszaladni. Akkor idővel megtanulja, hogy minél inkább "átaludja" az éjszakát.

Szerencsére már kihalófélben lévő, de azért még létező jelenség, hogy egy kisbabát „megtanítanak” aludni. Senki nem vonja kétségbe, hogy nagyon fárasztóak tudnak lenni az első időszak virrasztásai, és egy-egy álmatlan éjszaka után jó ötletnek tűnik, hogy hagyjuk sírni a kicsit, aztán pár nap alatt „megtanulja”, hogy éjszaka aludni kell. Mégis óva intünk mindenkit ettől. Nagyon nyomós okok szólnak a „tréning” ellen.

Mert megzavarhatja az alvás ciklusokat

Köztudott, hogy az alvásnak különböző ciklusai vannak, az agyi aktivitás változik az éjszaka folyamán. Teljesen természetes, hogy egy baba, vagy egy kisgyerek esetében ezek a ciklusok rövidebbek, és bizonyos értelemben más jellegűek. Így neurológiai értelemben természetes, amikor egy baba akár tízszer felébred éjszaka. Ha „kényszerítjük” az alvásra, az megzavarhatja a ciklusok normális rendjét, illetve növeli az esélyét a bölcsőhalálnak.

Mert a kisbaba nem tudja magát megnyugtatni

Mi, felnőttek tudjuk kontrollálni és valamilyen mértékben irányítani az érzelmeinket. A kisbabák, idegrendszeri fejletlenségük miatt képtelenek erre. Ebbe beletartozik az is, hogy egy kisbaba nem tud magától megnyugodni. Ha a kicsi abbahagyta a sírást, az nem jelenti azt, hogy meg is nyugodott, csak annyit, hogy elfáradt.

Mert nem jelent hosszú távú megoldást

Vannak tanulmányok, amik igyekeznek bizonyítani, hogy az alvásra tréningezésnek nincsenek negatív hatásai. A képhez hozzátartozik, hogy ezek szerint az írások szerint hosszú távú hatásuk sincsen.

Mert a babának szüksége lehet valamire

Az alvás tréning a gyakorlatban annyit jelent, hogy hagyjuk a babát sírni. És mi van, ha ezzel a kicsi jelezni szeretné, hogy éhes, szomjas, melege van, vagy épp fázik? Hagyjuk figyelmen kívül ezeket a teljesen jogos igényeket? A kérdésre egyértelmű nem a válasz.

Mert a bizalom rovására megy

Ha a baba sír, annak oka van. Könnyen lehet, hogy nem a fizikai szükségleteit kell kielégíteni, hanem egész egyszerűen ölelésre, az anya vagy apa testi közelségére vágyik. Számára nem elég, ha az anya ott van vele egy helyiségben. Egy kisbabának bizonyos értelemben mások a szociális igényei, mint egy felnőttnek, viszont egy dologban ugyanúgy működnek. Ha folyamatosan kér valamit, és azt nem kapja meg, akkor a bizalma megrendül a másikban.

Mert nem tesz jót a szoptatásnak

Közismert, hogy az anyatej termelődése a kereslet-kínálat elve alapján működik. Ha az éjszakai szoptatások kimaradnak, vagy csökkenek az negatív hatással van a tej termelődésére.

Mert ellene van annak, hogy a baba kiegyensúlyozott felnőtt legyen

Bár elsőre talán nem hangzik logikusan, de a „minden nyikkanásra” felvett babából lesz a független és magabiztos felnőtt (nem mi mondjuk, hanem szakemberek). Ugyanis egy ilyen személyiség belül úgy érzi, hogy ő biztonságban van és a világ úgy általában egy biztonságos hely. Az a csecsemő, akit nem hagytak sírni, hanem mindig megnyugtatták, az (Ranschburg Jenő szavaival élve) megtanulja, hogy a „világ megszólítható és a világ adekvát választ ad”.

További érdekes cikkeket találsz babázós témánkban, érdemes rendszeresen olvasni! >> Babázol? Segítünk!