8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Búcsú a cumisüvegtől: 7 ötlet, ami működik

Ahogy nőnek a gyerekek egyre új és új tárgyak, szokások válnak a mindennapok részeivé. Ezzel párhuzamban abbamaradnak dolgok, szükségtelenné válnak addig nélkülözhetetlennek tűnő tárgyak. Ilyen például a cumisüveg. A gyerekek viszont szeretnek ragaszkodni a megszokotthoz.

Elárulunk néhány trükköt, ami megkönnyíti az elválást a kicsi számára is.

A gyerekek 10-12 hónaposan már képesek arra, hogy stabilan üljenek és tartsák a fejüket. Vagyis egy éves kor körül már érdemes a cumisüveg helyett egy kis pohárból kínálni a babának az italt. Vannak gyerekek, akik gond nélkül elfogadják a váltást, míg mások „követelik” a jól megszokott üveget. Ilyen esetekben jól jöhetnek a következő ötletek és tanácsok.

Csináld mókás módon!

Ha a gyerek úgy érzi, hogy a pohár jó mulatság, akkor könnyű dolgod van. Legyen az új eszköz színes, vidám, vagy a gyerek kedvenc mesehősével, állatával díszített. Akár kiválaszthatjátok magával a kicsivel, esetleg kidíszíthetitek együtt matricákkal, vagy erre alkalmas festékkel.

Legyen választék a pohárból!

Álljon mindig több pohár készenlétben, amiből a gyerek választhat, ha neki úgy tetszik. Így nem azt fogja érezni, hogy elvettek tőle valamit, hanem azt, hogy lehetősége van a saját belátása szerint dönteni egy kérdésben. Legyen választék az innivalóból is! Természtesen a baba számára a legjobb az, ha megszokja, hogy a legjobb szomjoltó a tiszta víz. De időnként kaphat babateát, vagy 100%-os gyümölcsleveket. Ezekből célszerű egy-egy újdonságot a pohárral együtt bevezetni, így a kicsi pozitív dolgokat kapcsol élete új szereplőjéhez.

Fontos a fokozatosság!

Jobb, ha az első időszakban csak egy bizonyos étkezés (mondjuk) az ebéd alkalmával kapja meg a baba a poharat, aztán egyre bővüljön a kör. A legkritikusabb pont az altatás, sok szülő érzi úgy, hogy a kicsi éjszakai nyugalmát veszélyezteti azzal, ha megvonja tőle a cumisüveget erre az alkalomra. Pedig az összebújás, éneklés, vagy meseolvasás könnyen helyettesítheti a „jó éjszakát-cumisüveget” a gyerekünk számára.

Rakd a cumisüveget biztos helyre!

Ha már eldöntötted, hogy végleg átálltok a pohárra, akkor a cumisüveg legyen olyan helyen, ahol a gyerek nem éri el és nem is látja. Ha kéri, akkor nyugodtan adjuk oda a csészét helyette. Eleinte könnyen lehet hiszti a próbálkozás vége, de megéri következetesnek lenni.

Pozitív megerősítés

Kapjon dicséretet a gyerek, amikor a pohárból iszik. Jelezzük neki szóban is, hogy mennyire nagyfiús, vagy nagylányos dolog, hogy „felnőtt módjára” iszik. Ismerd fel a baba tényleges igényeit! Amikor a gyereked kéri a cumisüveget, az azt jelenti, hogy éhes, vagy szomjas. Az igényeit ki tudod elégíteni az elfeledni kívánt tárgy nélkül is. Egyes esetekben jelentheti azt is, hogy csak egy ölelésre vagy egy kis szeretgetésre vágyik. Ezt pedig minden további nélkül megadhatjuk neki cumisüveg nélkül is.

Csak bátran, menni fog! :)

További hasznos cikkek, érdekességek babázós témánkban: