Hétfőn tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a legfinomabb fagylaltok versenyét aminek ezúttal az újranyitott Virág cukrászdák adtak otthont Szegeden.
Fotó: szegedma.hu
A versenyen négy kategóriában lehetett indulni:
A kreativitás külön pontozandó a versenyízeknél, azonban mint azt Selmeczi László, a Magyar Cukrász Cukrász Ipartestület társelnöke elmondta, nem feltétlenül ez vezet győzelemre. A hagyományos ízek is kiérdemelhetik az Év fagylaltja címet, akárcsak tavaly az Opera Royal névre keresztelt csoki ízű fagyi.
Ez egy tejes alapú csokoládés, kakaós, karamelles, meggyes öntettel díszített kézműves finomság. Az ötlet a fővárosi Nándori Cukrászda cukrászáé, Hiczkó Henriettáé. Ő tavaly is indult az Év fagylaltja címért, akkor a Tavaszi gyógyírrel nyert bronzérmet a szabadon választható, úgynevezett mentes kategóriában.
A szakmai zsűri tizennégy tagból állt: az ország minden tájáról összehívták a leghíresebb cukrászdák mestereit, de „civilek” ugyanúgy beleszólhattak a döntésbe, idén például a nemrég cukrász vizsgát tett, várandós Liptai Claudia és az RTL Klubtól a TV2-höz igazoló Ördög Nóra is szavazati joggal rendelkezett az Év fagylaltja versenyen.
A szakmai zsűri étékelése alapján a következő fagylaltok értek el helyezéseket a szegedi versenyen:
Bronz: – Paleo mangós őszibarack homoktövissel – Erdélyi Balázs (Frer Cukrászda, Budapest)
Ezüst: – Bársonyos mandulafagylalt – Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft., Budapest)
Arany: – Cukormentes eper – Hiczkó Henrietta (Nándori Cukrászda, Budapest)
Kötelező íz alkategóriában:
Bronz: – Narancsos marcipános meggy – Kiss Edina (König Trade Kft., Balmazújváros)
Ezüst: – Meggy fagylalt – MEC3 Hungary Kft. (Budapest)
Arany: – Nagyonmeggy – Kirschner Zoltán (Gelato Italiano Kft., Környe)
Szabadon választott íz alkategóriában:
Bronz: – Fehértói mézes mandulás-meggyes pite – Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft., Budapest)
Ezüst: – Amadeus Dream – Elia Bianchini (PreGel s.p.a, Olaszország)
Arany: – „Roppantjó” pisztácia – Nagy István (Martin Braun Kft., Budapest)
Kötelező íz alkategóriában:
Bronz: – Tejszínes meggyfagylalt mézes fenyőmag ölelésben – Zséli Bernadett (Csakafagyi Látványfagyizó és Cukrászda, Biatorbágy)
Ezüst: – Kardamomos Meggy – Somogyi Renáta (Bringatanya Fagyizó, Gyenesdiás)
Arany: – Narancsos meggy – Kiss Edina (Corner Caffé, Balmazújváros)
Szabadon választott íz alkategóriában:
Bronz: – Vilmoskörtés mascarpone – Hiczkó Henrietta (Nándori Cukrászda, Budapest)
Ezüst: – Parmezános körtés joghurt – Csuta Zsolt (Csuta Cukrászda, Csákvár)
Arany: – Vilmoskörtés borhab – Somogyi Renáta ((Bringatanya Fagyizó, Gyenesdiás)
Kötelező íz alkategóriában:
Bronz: – Konyakos Meggy – Eszenyi Ferenc (Centrum Fagyizó, Balmazújváros)
Ezüst: – Meggyesrétes – Pálfi Attila (Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő)
Arany: – Tokaji meggy – Tóth Norbert (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)
Szabadon választott íz alkategóriában:
Bronz: – Málnás vaníliás csokiság - Tóth Norbert (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)
Ezüst: – Gyömbéres Maláta Fagylalt – Damniczki Balázs (Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár)
Kézműves Fagylalt Nívódíj győztese: Tóth Norbert (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)
Közönségdíj és Szeged város különdíja: – Parmezános körtés joghurt – Csuta Zsolt (Csuta Cukrászda, Csákvár)
2011. Sík Cukrászda: Diós-mézes körte fagylalt
2012. Csuta Cukrászda: Triász
2013. Damniczki Cukrászda: Málna fagylalt vörösbor-eszenciával
2014. Frer Cukrászda: Mézes-diós hecsedli
2015. Cafe Trevi Cukrászda: Opera Royal