23 °C, Budapest
23 °C
Budapest
Holnap
22°
Holnapután
26°
Szerda
27°
2023.09.24. , Gellért
Melinda

Megdöbbentő szervkereskedelem!

Delhi egyik elismert kórháza akaratlanul is segédkezett a bűnözőknek a szervkereskedelemben. Egy vese ára 1,2 millió forint volt. A nagy kereslet miatt virágzik az emberi szervek feketepiaca.

India egyik vezető kórháza szervkereskedők számára távolította el a páciensek veséit, mivel azt hitték, hogy a szerveket a donorok hozzátartozói kapják meg - közölte a kórház szóvívője, miután a rendőrség 5 gyanúsítottat letartóztatott egy rajtaütés során.

Azonban a rendőrség szerint a bűnszervezet - amelynek tagja volt a kórház két dolgozója is - állítólag 300.000 rúpiát (kb  1 200 000 forint) fizetett az áldozatoknak, mielőtt busás haszonnal továbbadták volna a szerveiket.

A banda hamis dokumentumokat állított ki, hogy megtévesszék a kórház személyzetét, ahol két gyanúsított dolgozott egy vezető nephrológus asszisztenseként. A dokumentumok szerint az áldozatok veséi a rokonaik transzplantációihoz lettek felhasználva, azonban végül eladták a feketepiacon.

A kórház közleménye szerint a kórház maga is egy jól megszervezett csalás áldozata, ugyanúgy, mint a páciensek, hozzátéve, hogy a letartóztatott asszisztensek nem voltak rajta az intézmény fizetési listáján. 

A krónikus szervhiány miatt Indiában virágzik az emberi szervek feketepiaca.  Több millió indiai szenved vesebetegségben, főleg, mivel  magas a cukorbetegek aránya, a transzplantációra várók száma minden évben emelkedik.

Forrás: telegraph.co.uk  Kép: http://bit.ly/1WBXGhL