31 °C, Budapest
31 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

Ezt azért nem gondoltuk volna! A bevándorlókat leginkább integráló EU-s országok listája

Az első helyen Svédország, de a második hely eléggé meglepő számunkra.

Egy 2013-ra vonatkozó statisztikát tett közzé nemrégiben az Independent a bevándorlók integrálásával kapcsolatban. Az eredményeket nézegetve eléggé meglepődtünk. Azt eddig is sok helyen láthattuk, olvashattuk, hallhattuk, hogy a skandináv országok, azon belül Svédország élenjár ebben. Ezt akár szó szerint is érthetjük, hiszen ők az elsők az alábbi statisztikában.

De azt, hogy Magyarország a 2. helyen található, bevalljuk, nem gondoltuk volna. Biztosan bennünk van a hiba, és egyébként tele volt ezzel már a magyar média, csak mi maradtunk le róla, ugyanis nem emlékszünk rá, hogy bárhol is találkztunk volna vele. (egy gyors google keresés se tett okosabbá minket, nem igazán akadtunk ennek a nyomára)

A lényeg, amiért úgy gondoltuk, érdemes ezt közzétenni (azontúl, hogy hátha mégse tette meg itthon korábban senki), hogy épp a kötelező betelepítés ellen küzd az ország, pontosabban a kormány. Mert azért eléggé megoszlanak ezzel kapcsolatban a vélemények. Ezeregynéhányszáz migráns/menekült/bevándolró - mindenki válassza ki a neki tetszőt - azért nem állítaná megoldhatatlan feladat elé az országot, míg az ellenzők ezt is elfogadhatatlannak tartják, és épp ezt igyekszünk (?) megüzenni Brüsszelnek, hogy ők is megértsék. Mármint azt, hogy nem kérünk belőlük. Ez a jelen helyzet.

De ha már annyi szó esik a betelepítés ellenzéséről, és mind itthon, mind külföldön elég sok támadást kap az ország és főleg a kormány a menekült kérdés kezelése (gerjesztése) kapcsán, akkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt, hogy mi az, amit viszont tett a külföldiek honosításával kapcsolatban Magyarország. Ugyanis ez az érem másik oldala. (és mi, itt a toptalq-nál, szeretnénk lehetőleg mindig megmutatni nem csak az egyik, hanem a másik oldalt is, hogy mindeki teljesebb képet kaphasson egy adott témában. Ha ez szimpatikus neked, akkor tessék minket gyakran látogatni és olvasni, szerintünk megéri! ;) )

Kicsit elkalandoztunk, ezért gyorsan térjünk vissza a lényegre, íme:

És akkor egy kis magyarázat a grafikonhoz.

David Cameron angol miniszterelnök nemrégiben bejelentette a Miniszterelnöki Kérdések alkalmával (Prime Minister's Questions on Wednesday - ez olyasmi, mint nálunk a Kormányinfó), hogy több, szülő nélkül érkező szír menekült kisgyereket fognak befogadni. Pontos számot nem adtak meg, csak pusztán a szándékot fejezték ki, hogy minél több gyermeken szeretnének segíteni. Ez irányította a figyelmet a fenti statisztikára, ez volt az apropó.

Az Eurostat a tanulmányában részletesen foglalkozott a honosítási aránnyal az EU-országok körében - vagyis milyen arányban szereztek külföldi polgárok EU-s állampolgárságot 2013-ban. Anglia meglehetősen népszerű ebből a szempontból (állampolgárság megszerzése) is a külföldiek körében és ellenzők vannak ott is szép számmal (ahogy honosított külföldi is van már a szigeten bőven).

A kutatás szerint nagyjából 980.000 ember kapott állampolgárságot a 27 tagállamban, ez kb. a már itt élő külföldiek 3%-a.

Ahogy a diagrammon is látható, Svédországban volt a legnagyobb a honosítási arány (7,6%), de utána Magyarország következik 6,5%-al, míg a 3. Portugália 5,9%-al. (mit nem adnánk egy ilyen foci EB sorrendért!)

Kis gondot jelent a számok értelmezését illetően, hogy nem tudjuk, pontosan mi számít bele. A letelepedési kötvény minden bizonnyal nem (azzal elvileg tényleges állampolgárság nem jár), viszont a kettős állampolgárság esetenként már beleszámíthatott, főleg, ha akkor még nem EU-s országban élő "magyar" igényelte. Ez azért némileg torzíthatja a számokat, de ez a grafikon így is azt mutatja, hogy akkor, ebben a tekintetben más EU-s országokkal összehasonlítva a 2. helyen álltunk.

Nem azt mondjuk, hogy ez bármit is megválaszolna vagy pláne megoldana a menekült kérdés hazai kezelésével kapcsolatban, csak egy újabb mozaik a sok többi mellé.

Akit viszont mélyebben is érdekelnek a menekült/migráns válsággal kapcsolatban megjelenő hírek, akkor érdemes követnie ezt a témánkat, amit szintén folyamatosan frissítünk, így minden megtalálható egy helyen.