8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Mennyibe kerül az iPhone 6s a világban?

Az iPhone nem éppen olcsó az Egyesült Államokban sem, de figyelembe véve az árakat, amiket az Apple rajongóknak fizetniük kell érte a világ más részein, a közel 700 $ egy iPhone 6s-ért már nem is tűnik olyan rossz üzletnek az amerikaiak számára.

Ehhez képest Magyarországon eléggé széles skálán mozognak az árak. A webshopok kínálatai között láttunk majd' 177.000-ért (627 $) és közel 220.000-ért (kb. 776 $) iPhone 6s-t, 16GB-os verzióval. Nem is gondoltuk volna, hogy sokkal közelebb vagyunk az amerikai árakhoz, mint sok más ország.

Vegyük pédául Indiát: A Deutsche Bank legfrissebb felmérésében ("A világ árazásának feltérképezése") az iPhone 6s ára $ 935 a világ második legnépesebb országában - ez több mint 200 $-al magasabb ár, mint az USA-beli kiskereskedelmi ár. Figyelembe véve, hogy Indiában az egy főre jutó GDP (1617 $) kevesebb, mint egy-harmincada (!) egy amerikai emberéhez képest (amely $ 55,805), kijelenthetjük, hogy Indiában az Apple zászlóshajója valójában igazi luxuscikknek, szinte státuszszimbólumnak számít.

Bár az Apple mindig is a high-end készülékek gyártója volt, az iPhone ára az utóbbi időben egyre nagyobb problémát jelent, tekintettel a vállalat tengerentúli sikerére, pontosabban sikerességének csökkenésére. A rengeteg Android készülék, ami már az iPhone árának "töredékéért" - de olykor mindenképpen sokkal olcsóbban - elérhetőek, az Apple márka már egyre kevésbé elég ahhoz, hogy megnyerje a feltörekvő piaci fogyasztókat. Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook nemrég elismerte, hogy az árak -, mint az indiai is - a piacokon magasak voltak, és hogy a vállalat dolgozik a megoldásán annak, hogy csökkenthetik az árat egy bizonyos fokig.

Ez szerintünk nem igényelne több hónapos fejtörést, de vigasztaljon minket a tény, hogy így talán nálunk is még olcsóbban juthatnak majd hozzá ilyen készülékhez azok, akik szeretnének.

Az alábbi táblázat összehasonlítja az iPhone 6s kiskereskedelmi árait különböző országokban.

Infographic: The Price of an iPhone 6s Around the World | Statista
Forrás: Statista