5 °C, Budapest
5 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Nehogy elhidd, mert nem igaz! – Terhességi mítoszok

Íme pár tévhit, ami mind ismerősen csenghet, pedig valóságalapja a kicsinél is kevesebb.

Annyi mindent hallunk általában, de talán a babavárás alatt ez fokozottan igaz. Ha többen is állítanak valamit, akkor biztosan igaz? Ne vegyünk mérget rá! Íme pár tévhit, ami mind ismerősen csenghet, pedig valóságalapja a kicsinél is kevesebb.

Kettő helyet kell enni

Az állításnak nem csupán valóságalapja nincsen, hanem roppant káros is. Abból semmi haszna se lesz sem a babának, sem az anyukának, ha a kismama elhízik. A terhesség alatt mindössze 300 kalóriával kell többet fogyasztania a babát váró nőnek. Nagyjából egy vajas zsemle, vagy egy nagy adag saláta tartalmaz ennyit. Ez nem összekeverendő a "kívánóssággal", azaz amikor úgy érezzük, hogy valamilyen ételt (ez ugye elég változó lehet, sok kismama tudna mesélni egész extrém ételekről is) most, azonnal ennünk kell, sokat! Ez nem jelenti azt, hogy a baba miatt kellene többet ennünk. Az pedig, hogy igyekezzünk minél egészségebben táplálkozni szintén független a babavárástól.

Tilos háton fekve aludni

Egyesek váltig állítják, hogy árt a a baba vérkeringésének, amikor a kismama a hátán fekve hajtja álomra a fejét. Erre az állításra azonban semmi bizonyíték nincsen. Minden gyereket váró nőnek azt tanácsoljuk, hogy az alvási pozíció megválasztásánál a kényelem legyen a döntő.

Óvakodni kell a háziállatoktól

A hobbiállatok, elsősorban a macskák fő veszélyforrásoknak vannak kikiáltva a kismama szempontjából, történetesen a toxoplazma fertőzés lehetőségével vádolják őket. Gyakran odáig mennek el a vélemények, hogy a leendő anyuka szabaduljon meg atombombánál is veszélyesebb kedvencétől, legalább a terhesség idejére. Igazából csak az kerülendő, hogy a leendő anyuka a kisállat „WC-jét” tisztítsa, de attól senkinek semmi baja nem lesz, ha megsimogatja, vagy átöleli az állatot.

A has alakja elárulja a baba nemét

Főleg az idősebb generáció hölgytagjai szeretnek a kismama hasának formájából jósolni. Tulajdonképpen reális, egész pontosan 50% esélyük van, hogy bejöjjön, amit mondanak. Nem kell hinni nekik, a pocak formája és a bab neme között az égvilágon semmi összefüggés sincs.

Kerülni kell a csípős ételeket 

A kismamákat attól is gyakran óva intik, hogy csípős, fűszeres ételeket egyenek. A tiltást azzal, indokolják, hogy ezek beindíthatják a szülést. Ennek az állításnak a valóságtartalma vajmi kevés, mondhatni semmi. Egyetlen nőnek sem szükséges kerülnie a magyaros ízeket, esetleg az ázsiai, indiai, mexikói éttermeket a babavárás hónapjai alatt sem.

A reggeli rosszullétek intenzitása függ a baba nemétől

A szóbeszéd szerint az első hónapokat jellemző reggeli émelygések jóval intenzívebbek lány baba esetén, a kisfiúk viszont jóval kevesebbet gyötrök anyjukat. A feltételezésnek semmi alapja nincsen, viszont (mint a pocak formája esetében) az így készült jóslatok meglehetősen gyakran, minden második alkalommal bejönnek. Talán ennek köszönhetik ezek a hiedelmek azt, hogy mindenféle tudományos alap nélkül hosszú ideje túlélnek.

Via