28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
22°
Holnapután
24°
Csütörtök
26°
2022.06.27. hétfõ, László
filter.hu filter.hu

Beethoven vagy Beyoncé? – A pulik egyértelműen az utóbbira szavaznak

A Sony és Dr. Anna Wilkinson állati viselkedést vizsgáló szakértő egy kutatás során kutyák, macskák és nyuszik zenei ízlését vizsgálta. A kísérletből kiderült: a háziállatok döntő többsége a klasszikus zene helyett a top slágereket kedveli…
  • A GTK-XB7 nagyteljesítményű otthoni hangrendszer bevezetésének alkalmából a Sony tanulmányt készített az állatok zenei ízléséről. A kutatásban Dr. Anna Wilkinson, állatok viselkedését vizsgáló szakértő is közreműködött.
  • A Sony „A kutyák zenei preferenciája” című tanulmányában megállapította, hogy az ebek nagyobb eséllyel csóválják farkukat a gyorsabb tempójú, ritmusos dallamokra, mint a nyugtató, klasszikus művekre. A kutyusok 62 százaléka választotta a top slágereket.
  • A tanulmányhoz készült videón az állatok Martin Garrix Animals című slágerére buliznak.
  • A Party Animals című videóban nyuszik is mozgatják orrukat a basszus ütemére, pulik partiznak és macskák ugrándoznak a zene dallamára a táncparketten. 
  • A kompakt kialakítású, nagyteljesítményű hangrendszer igazi „lélekrengető” hangzást és mellkasban dübörgő basszust ígér a legjobb házibulikhoz.
A kutatás a brit University of Lincoln Etikai Bizottság hozzájárulásával valósult meg. Az állatok a gazdáik beleegyezésével vettek részt a kísérletben. Kilenc felnőtt, különböző fajtájú kutya vett részt a vizsgálatban

A stimulusok (dalok), melyek a kísérlet részét képezték:

Pop zene

Klasszikus zene

What do U mean, Justin Bieber

Canon in D, Pachelbel

Shake it off, Taylor Swift

 

Dance of the sugar plum fairy, Tchaikovsky

Single Ladies, Beyonce

Eine Kleine Nachtmusik, Mozart

Animals, Martin Garrix

Orchestral Suite No. 3 in D Major, Bach

Hound Dog, Elvis Presley

Beethoven

A Sony piacra dobta a GTK-XB7 nagyteljesítményű otthoni hangrendszert, és a termék bemutatása kapcsán a cég elkészítette „A kutyák zenei preferenciája” című tudományos feltáró tanulmányát, melyben a háziállatok zenei ízlését vizsgálták. A kutatásból kiderült: a házi kedvencek a gyorsabb tempójú slágereket jobban kedvelik, mint a klasszikus versenyműveket. A tanulmány mellé egy videó- és hangkísérletet is készítettek. A Party Animals című videóban az állatok Martin Garrix Animals című slágerét hallgatják, miközben reakcióik és testbeszédük árulkodik arról, hogy mennyire tetszik nekik a zene.

A videó – Party Animals

Idén a cég új szintre emeli a tudományos hangkísérleteket, és teszteli a háziállatok zenére adott reakcióját.

A tanulmányt a Sony a Unit 9-nal együttműködve hívta életre, az állatos házibuli videót pedig egy helyszíni állatorvos, és más, állatok kezelésével foglalkozó szakértők segítségével valósította meg.

A videón kutyák, macskák és nyuszik reakciója látható 1000 FPS-s szuper slow motionban, miközben a levegő megrezegteti a mélynyomókat és a színes hangszórófények bevilágítják a szobát. A videó egyik csúcspontja, amikor egy perzsa macska a mélynyomón ülve élvezi az EXTRA BASS technológiának köszönhető vibrálást. A perzsa macska mellett feltűnnek még vizes kutyák is, így például egy Basset Hound, egy puli, egy csaucsau, de látható egy nyuszi is, aki a zene ütemére mozog.

A tanulmány – Kedvenceink Beethoven helyett Beyoncéért rajonganak

A kutatásban arra voltak kíváncsiak, hogy kedvenceink milyen típusú zenét választanának: a nyugtató, klasszikus versenyműveket, vagy a vidám, tempós slágereket? A Sony az Association for the Study of Animal Behaviour (ASAB) egyik tagjával, Dr. Anna Wilkinson állati viselkedést vizsgáló szakértővel, illetve Natalia Albuquerque, PhD hallgatóval együttműködve alkotta meg tanulmányát.

Ennek eredményeként megállapították, hogy a kutyáknak jobban tetszik a modern zene, mint a klasszikus művek: spontán választás során a vizsgált állatok 62 százaléka mai slágereket választotta, míg 38 százalékuk a klasszikus zenére „szavazott”. Mikor a két műfaj 10 zeneszáma közül kellett választani, a kutyusok döntő többsége ahhoz a hangszóróhoz ment közelebb, amelyből vidám, pörgős szám szólt.

A kísérlet során kétféle hangrendszert használtak, miközben folyamatosan figyelték, dokumentálták és összehasonlították az állatok viselkedését. A zene mindkét hangszóróból szólt, egyiken klasszikust, a másikon modern zenét játszottak egyszerre. A hangszórók elhelyezése és a számok lejátszási sorrendje véletlenszerű volt a torz eredmények elkerülése érdekében. A kísérelt során öt klasszikus dalt játszottak le olyan híres zeneszerzőktől, mint Beethoven, Mozart, Csajkovszkij és Bach, valamint öt ismert slágert olyan előadóktól mint Elvis Presley, Martin Garrix, Justin Bieber és Beyoncé.

Az eredmények kiértékelésekor Dr. Anna Wilkinson azt mondta:

„A kutatás érdekes különbséget mutat a népszerű, modern slágerek és a klasszikus zene preferenciája között. Amikor tíz dallamot választhattak mindkét zenei műfajból, a kutyák következetesen ahhoz a Sony GTK-XB7 hangszóróhoz mentek oda, amelyből a popzene szólt.”

A friss, kutyákkal kapcsolatos híreket, cikkeket, érdekességeket a Kutyázunk témánkban találod meg.