25 °C, Budapest
25 °C
Budapest
Holnap
21°
Holnapután
17°
Csütörtök
23°
2022.08.15. hétfõ, Mária
filter.hu filter.hu

10 szülői trükk a mindennapokra

Nem számít, hogy hány könyvet olvasunk el, a szülők leleményessége olykor többet segít.

Gyakran többet ér a szülői leleményesség, mint a gyereknevelési könyvek, mert a szülői szerep minden nehézségére, váratlan helyzetére azok sem tudnak felkészíteni minket.

A valóságban éppen akkor, amikor úgy gondoljuk, hogy már egész profik vagyunk a gyermeknevelésben, az élet "dob egy csavart labdát" és megint valami új helyzet elé állít minket.

Bármennyire is szeretjük a gyerekeinket, ilyenkor úgy érezzük, hogy nagyon nyomasztó feladat mindig lefoglalni és biztonságban tudni őket.

Szerencsére a szülők már nagyon sok kipróbált és bevált módszert megosztanak a neten, amikkel könnyebb lehet a felnőttek és kicsik élete egyaránt. Íme pár hasznos és praktikus megoldás, ami segítségünkre lehet bizonyos helyzetekben. Amelyik tetszik, azt nyugodtan próbáljátok ki, valószínűleg nektek is beválik majd.

#1 Otthoni piknik sátor

Jön a nyár, tedd érdekesebbé a kertet a gyerekeknek! Mit szólnátok egy kis "házi piknikhez" ilyen varázslatos kis sátrakkal? Csak hullahopp karika, egy kis függöny/lepedő vagy más kéznél lévő anyag, meg egy kis zsinór kell hozzá és már kész is! Télen/rossz időben akár a lakásban is könnyen megvalósítható.

#2 Rossz tesóknak

Összevesztek a tesók és nem akarnak kibékülni? Segítsünk nekik. :) Elég egy nagy méretű póló, amibe mindkettőnek bele kell bújnia. Garantált a nevetés pár perc múlva, egyúttal azt is megtanulják, hogy együtt kell boldogulniuk az életben és veszekedés helyett segítsék egymást, mert úgy sokkal könnyebb minden.

#3 Tudtad, hogy van otthon mágnestáblád?

Mágneslapra bármit rajzolhatunk és kivághatjuk azt. Elő a sütistepsivel, add oda a gyereknek, hagy alkosson kedvére. A hűtő előtt állva mégis macerásabb kicsit, mint ha elvonulhat vele a szobájába. Gyereke válogatja, de pár perc szabadságot nyerhetünk vele.

#4 Rajzoljon, csak ne a falra! Vagy ne úgy :)

Egy ilyen guriga sok-sok órára biztosítja a kellő mennyiségű rajzpapírt otthonra. Persze, ma már van egész sokféle lemosható falfesték is. Azért érdemes a két oldalra még kis biztonsági plexit is erősíteni...

#5 Mit vegyen fel?

Néhány reggeli "mit vegyen fel" vita (no nem mind) megúszható, ha előre bekészítjük a hét napjaira. Főleg, ha ezt közösen tesszük vele. Bónuszként a hét napjainak a megtanításához is hasznos lehet.

#6 A gyerekünk művész!

Nem gondolnánk, hogy a gyerekünk művész? Pedig az, csak engedjük, hogy megmutassa! Elég véletlenszerűen kicsit leragasztani a táblát vagy festővásznat, utána hagyjuk, hogy kedve szerint összemázolja azt mondjuk szivacs festőecsetekkel. (bármelyik barkácsáruházban olcsón kapható) Nem árt festés helyszínét jól megválasztani vagy előkészíteni... :)

#7 Kicsi a gyerek?

Nem éri még fel a mosdót? Ezen könnyen segíthetünk. Csak be kell építenünk a szekrény aljába egy kis magasítót. Így nem kell sámlit, széket kerülgetnünk, a gyerek is könnyen kihúzhatja és a fürdőszobánk is szép marad.

#8 Játék a betűkkel

Ez is egy megoldás a betűk, számok, írás és olvasás tanításának. Rögzítsünk egy tetszőleges méretű fémlapot a falra, és a mágneses betűkkel már is kezdődhet a móka. Kezdetben közösen, idővel már önállóan is egyre több időt tölhet vele gyerekünk.

#9 Kiságyból iróasztal?

Miért ne? Ha a gyerek már kinőtte a kiságyát és nem ajándékoztuk el, akkor megspórolhatjuk például az íróasztal vásárlást. Sőt, ha a korábbi fekvőfelületet táblafestékkel festjük le, akkor nem csak tanulásra, hanem játékra is használható.

#10 Koszosak a legó darabok?

Naná, hogy nem fogjuk darabonként lesikálni őket! Inkább tegyük bele egy zárható szennyeszsákba és már mehet is a mosógépbe egy óvatos átmosásra. Elvégre nem vagyunk időmilliomosok. :)

via