6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

A 888.hu nyert a 444.hu vesztett. Vagy pont fordítva?

Nézőpont kérdése. De a toptalq.hu egyik célja pont az, hogy ne csak az egyik oldalát mutassa meg egy témának, hogy ezzel is segítsük eldönteni - nem megmondani -, mi az igazság.

A 2013-ban indult 444.hu stílusához, hangvételéhez, szellemiségéhez szorosan kapcsolódott - illetve kapcsolódik még ma is - a cikkek kommentelhetősége. Ez főleg a kezdeti időszakban elég sok érdekes plusz olvasnivalót is "generált" a látogatóknak, sokan épp a kommentek miatt látogatták az oldalt naponta többször is. Általában értelmes, kulturált, gyakran vicces írások születtek, amik esetenként többet adtak, mint maga a cikk, amihez születtek. (Hasonlóan működött ez még a cink.hu oldalán is, amíg az meg nem szűnt, ma már az oldal el sem érhető)

A 444 esetében a kezdetektől fogva roppant megosztó weboldalról beszélhetünk, ami vagy pozitív, vagy negatív érzelmeket váltott/vált ki az olvasók körében, kevesen maradnak semlegesek velük kapcsolatban. Egyre nagyobb lett az oldal olvasótábora, egyre több lett a kevésbé szalonképes hozzászólás is, ráadásul a törvényi szabályozás (ami nemrég az indexesek perének köszönhetően módosult) sem támogatta a kommentekben történő kontrollálatlan véleménynyilvánítást - konkrétan büntette, büntethetővé tette -, ezzel a médiumokat is a kommentelés megszüntetése felé terelve. Ehhez érdemes még hozzávenni a politikailag és anyagilag (!) elkötelezett trollok egyre nagyobb kártételét, így ezek eredményeként a 444.hu úgy döntött, komoly változtatásokat vezet be az oldalán.

Az új szabályok január 21-én léptek életbe, és mi az IDS Communications Kft. segítségével megvizsgáltuk, mi is lett ennek a módosításnak az eredménye.

Mivel sokan úgy gondolták, hogy ellenvéleményt, ellenhíreket is meg kell fogalmazni, ezért 2015-ben létrehozták a 888.hu weboldalt, és a szerzői arról kívántak gondoskodni, hogy egy adott hírt, témát másik oldalról is meg tudjanak az olvasók vizsgálni. Adta magát a helyzet, hogy ellenpólusként ezt az oldalt is figyeljük a 444-el párhuzamosan, feltételezve, hogy lehet átjárás a kommentelőik körében.

Nagy változást hozott

Érdemes a leginkább reprezentatív összehasonlítást figyelembe venni, január 20-án a kommentelők száma 21.828 fő volt az oldalon, másnap a moderátor szabály bevezetésének napján ez közel a felére, 13.219 főre csökkent.

Ezzel szemben a 888.hu-n a bevezetés előtti napon 751 hozzászólás volt a cikkekhez, másnapra ez a szám majdnem a hétszeresére, 5.168-ra emelkedett!

A komment kérdéskörhöz visszakanyarodva, a „chat szabadság zárlat” létrejöttekor egyre több olyan személy kezdte el látogatni a 888 weboldalát, akik korábban a 444 aktív kommentelői voltak. Sokan csalódottságuknak adtak hangot, sokan pedig gyűlölködő, beszólogató stílusban formáltak véleményt a 888 alábbi megnyilvánulásával kapcsolatban, ami egy nappal a komment moderálás előtt került fel az internetre.

A 888 azt írta vetélytársáról, hogy lényegében porba tiporja szólásszabadságot. Ez így önmagában elég provokatív, mindenesetre komment növelési törekvésnek igen hatékony volt.
Másnap pedig már önbizalommal telve köszöntötték a 444 korábbi olvasóit, és azt üzenték nekik, hogy náluk a továbbiakban sem lesz moderálás, és a szólásszabadság is régi formájában fog működni. Persze ezzel kapcsolatban is több megosztó hozzászólás keletkezett az oldalon.

Ahogy az a grafikonon is látható, az első visszaesést (444.hu) és megugrást (888.hu) követően mind a két oldalon konszolidálódni látszott a helyzet. A 444.hu sokat veszített a komment és kommentelők számát tekintve, míg a 888.hu esetében közel a korábbi 2-3 szorosára emelkedett ez a szám. Ezek az elsőre is jól látható hatások.

Mivel a kommentek jelentősen befolyásolhatják egy oldal látogatottságát (pláne, ha eleve erősen épít erre a funkcióra, tartalomra), így kíváncsiak voltunk, hogy idővel hogyan fog ez hatni az oldalak látogatottságára, és hosszabb távon mi tapsztalható a kommentek számát illetően.

Mégis a 444.hu nyert?

Május elején ezért ismét szemügyre vettük, hogy változott-e valamit a kommentelési szokás a két oldal esetében. A kiindulási időhöz képest a két trendvonal jól mutatja - de ez a számok alapján is egyértelműen látszik -, hogy nagyjából maradt a január végi, február eleji szint. Azaz a 444-nél közel a felére esett vissza, míg a 888-nál 2-3-szor több a kommentek száma. Hogy ez alapvetően a trollok átvándorlásának köszönhető-e, ezt nem vizsgáltuk. Minkenki ellátogathat a két weboldalra és megnézheti, eldöntheti, melyiken milyen típusú, színvonalú kommentek születnek.

Azt viszont megnéztük, hogy a látogatottságot a fentiek milyen irányba befolyásolták. Természetesen az oldalakra érkező látogatók számára nem csak ez van/lehet hatással, mégis érdekes ezeknek a számoknak is az összehasonlítása. Ehhez a similarweb.com független "méréseit" hívtuk segítségül, amiből ez látszik.

Ez alapján úgy tűnik, a 444.hu jött ki sokkal jobban a "megszorító intézkedéseiből", magasabb bázisról is lényegesen nagyobb arányban nőtt az oldal látogatottsága. Hogy korábban ennyi embert riasztottak volna el tőlük a nem oda illő kommentek és kommentelők, azt nem hisszük, bár némi összefüggés azért lehet a két dolog között. A 888.hu esetében ez a növekedés már nem igazán figyelhető meg. (természtesen a similarweb számai alapján, mert a saját méréseik ettől eltérő számokat is mutathatnak, bár a trendek eddigi tapasztalataink alapján helyesek lehetnek)

Ami szerintünk fontos

Azonban arra mindenképpen rámutat ez a kis "kutatás" is, hogy nem érdemes elsőre elhinni mindent, és sokszor fontos, hogy egy témát több oldalról is megvizsgáljunk, és az ilyen információk birtokában próbáljuk meg eldönteni, hogy mi lehet az igazság. A toptalq.hu ennek szellemében készült, így működtetjük, hogy az internetezők segítségére legyen a tájékozódásban.

Ezúton is köszönjük az IDS Communications Kft. közreműködését és segítségét!