7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Kirándulás az erdőben – gyerekkel is

Bemutatunk három szuper helyet, amik ráadásul viszonylag könnyen megközelíthetőek a fővárosból.

Erdőben lenni jó. Kevesen vannak, akik számára ne jelentene feltöltődést kicsit kimozdulni a városból és élvezni mindazt, amit a természet nyújtani tud. A gyerekek számára is nagy öröm egy ilyen kiruccanás. Már maga az erdő kimeríthetetlen kaland a kicsiknek, de vannak olyan helyek, amik ezen felül is számtalan szórakozási lehetőséget nyújtanak az egész család számára, nullától kilencvenkilenc éves korig. Bemutatunk három szuper helyet, amik ráadásul viszonylag könnyen megközelíthetőek a fővárosból.

Királyrét

A Börzsöny közepén található kirándulóközpont autóval könnyen elérhető. De még nagyobb élvezet a Kismarosról (a „rendes” MÁV-állomás közvetlen közelből induló) kisvasúton megérkezni ide. A Királyréti Erdei Vasút időnként, a nosztalgia nevében gőzmozdonyokkal közlekedik. A kisvasút megállója mellett hajtánypálya üzemel, és egy kerti vasút is garantálja a kicsiknek a szórakozás, nagyobbaknak a pénzköltés lehetőségét. Királyréten játszótér is található, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park az erdei iskolájában kicsi, de annál érdekesebb kiállítás nyitotta meg kapuit pár éve a Börzsöny élővilágáról. A tárlaton a borzszőrmétől kezdve az őzkoponyáig minden kézbe vehető, de egyéb szellemes megoldások is vannak, amik segíthetnek felkelteni a gyerek érdeklődősét az erdők élővilága iránt. A kiindulópontban több étterem is működik, de sok jóra nem kell számítani tőlük.

Katalinpuszta

A Naszály oldalában található a Katalinpusztai kirándulóközpont. Az erdő megismertetését célzó kiállítás itt is található, de közel sem annyira „tapintható”, mint a Királyréti, inkább már iskolás korú gyerekeknek lehet érdekes. A kifutóban élő őzek és vaddisznók viszont már a legkisebbeket is lekötik. A kiállítás mellett hatalmas játszótér található, illetve a kifejezetten óvodás korosztály számára kialakított „Legyél Te is kiserdész”-tanösvény szintén sok izgalmas percet tartogat.

Feketevölgy

A Börzsöny egyik legszebb és légvadregényesebb részén található Feketevölgy szintén megközelíthető kocsival (Kemence felől), de még nagyobb élmény a szintén Kemencéről induló kisvasúttal utazni. A végállomásnál található étterem (és panzió) udvarában egy Kádár-kori nosztalgiát idéző játszótér található, de ennél sokkal izgalmasabb, hogy egy medence is igénybe vehető (Nagyon kicsi gyerekekkel jobb ha szülő is csobban, mivel van ahol viszonylag mély a víz.) Feketevölgyet nagyobb, a természet szépségeit már inkább értékelni tudó gyerekkel érdemes felkeresni, mivel a hely igazi érteke az, hogy innen indulnak turistautak a Börzsöny legkevésbé „civilizált” és talán legszebb vidékeire.

Viszont az enyhe tél miatt idén is rengeteg kullancsra számíthatunk, ezért mindenképp legyünk körültekintőek. Itt található segítség megelőzésre és arra vonatkozóan is, ha esetleg megcsípi valamelyik családtagunk.