6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Tabudöntögető kutatás: A stressz biztos, hogy árthat a babának?

„Ne stresszeld magad! Árt a babának!” Minden kismama legalább egyszer, de inkább jóval többször hallotta ezt a mondatot.

Evidenciaként kezeljük, hogy a terhesség alatti idegeskedés rossz hatással van a még meg nem született babára. Pedig egy újabb kutatás ennek pont az ellenkezőjét sugallja.

A kismamák általában tudatosan igyekeznek elkerülni mindenfajta idegeskedést és lehangoló helyzetet. Nem csupán önmaguk miatt, hanem úgy gondolják, hogy az ő rossz hangulatuk és szorongásuk kiterjedhet a babára is, akinek a pszichéje valamilyen szinten károsodhat egy ilyen élménytől.

Egy friss kutatás alapján viszont (a közhiedelemmel szemben) inkább úgy tűnik, hogy az anyában keletkezett negatív érzések (vagyis ezeknek a hormonális formában való „testet öltése”) inkább segítik a gyereket abban, hogy bizonyos védelmi mechanizmusokat alakítson ki.

A kérdéses tanulmányt a Baseli Egyetem munkatársai készítették el. Anyukákat és babákat (egész pontosan száz „párt”) vontak be a kutatásba, először a kicsi születése előtt, majd a babák világra jötte után is folytatódtak a vizsgálatok.

A szakemberek a 39. héten a köldökzsinórból vettek vért, illetve az anya nyálmintája alapján megvizsgálták az anti-stressz hormonként emlegetett kortizol szintjét. E mellett a kutatásban szereplő nők kérdőíveket töltöttek ki saját mentális állapotukkal, illetve az őket ért negatív életeseményekkel kapcsolatban.

Az eredmények azt sugallták, hogy az anyák magas stressz szintje, a terhesség alatti depresszió, vagy a várandós anyát ért csapások bizonyos változásokat idéztek elő a baba genetikáját illetőleg. Egész pontosan a társas viselkedésért és az alkalmazkodásért felelős oxitocin hormon receptorait „irányító” gén vált könnyebben „bekapcsolhatóvá”.

Vagyis a méhen belül több stresszel találkozott babák majd könnyebben tudnak reagálni a nem kívánt helyzetekre, jobban fogják viselni azokat a sokat emlegetett csapásokat, amelyeket az élet tartogat a számukra.

A tanulmány azért is úttörő, mert eddig csak olyan kutatások történtek, amelyek a különböző mentális zavarok okai kapcsán vizsgálták a terhesség alatti stresszt, ennek védelmi mechanizmusaival még nem foglalkoztak. Gunther Meinlschmid, a Baseli Egyetem kutatója hangsúlyozza, a vizsgálat azért is nagyon fontos, mert egy lépés lehet azon az úton, ami segíthet elérni minden ember számára, hogy kiegyensúlyozott, pszichikai zavaroktól mentes életet élhessen.

És semmiképp sem jelenti azt, hogy ettől még bármelyik kismamának stresszel teli hónapokat kellene élnie. Viszont úgy tűnik, legalább egy dologgal kevesebb miatt kell aggódnia.

Via