7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Ezek a világ talán legszebb borászatai!

Állítólag a jó bornak nem kell cégér. Akkor nagyon rossz lehet a boruk, ha ilyen a cégér. Azért mi örömmel tesztelnénk náluk a boraikat!

Marqués de Riscal Pincészet - Elciego, Spanyolország

Története az 1850-es évekig nyúlik vissza, azonban az új épületre a megbízást a Pritzker-díjas Frank Gehry kapta. Az volt a feladata, hogy hozzon létre egy olyan struktúrát, amely megfelelően szolgálja az új borászati központot. A rózsaszín-színű titán külsejű épület 2006-ban lett átadva, és meglehetősen egyedi külsővel rendelkezik, nem csak más borászathoz, pincészethez hasonlítva. De nem csak a pincészet található itt, mivel a komplexum része a szálloda, étterem és a Caudalie spa is.

Bodegas Ysios

A spanyolországi Rioja régióban található a Santiago Calatrava által tervezett és 2001-ben befejezett komplexum. Hullámzó alumínium-és cédrus tetővel, amely egybecseng a hegyvidéki tájjal. A neve tisztelgés Ozirisz és Ízisz egyiptomi istenek előtt, akik szorosan kapcsolódnak a borászat világához.

Rocca di Frassinello

A Pritzker-díjas Renzo Piano tervezte a Toszkánában található Rocca di Frassinello borászat épületét. 2007-ben nyílt meg egy partnerség eredményeként Paolo Panerai-val (Castellare di Castellina tulajdonosa a Chianti régióban), és Baron Eric de Rothschilddal (a világhírű Domaines Barons de Rothschild-Lafite talán többet mond). A pincészet ötvözi a hagyományos toszkán formákat az ipari építészet témájával.

Petra Pincészet

A régi toszkán falu, Suvereto közelében található és a svájci építész, Mario Botta tervezte. A 2003-ban elkészült épület szerkezete más Botta által tervezett épület építészeti elemeire is emlékeztet, többek között a hengeres mag (mint a San Francisco-i Modern Művészetek Múzeuma ), és a növény tetejű tető (hasonló koronázz Feltámadás katedrálist Évry-ben, Franciaországban). Az épület látványos külső burkolata csiszolatlan rózsaszín veronai kő.

L'And szőlészet, Montemor-o-Novo, Portugália

A lisszaboni székhelyű Promontorio cég álmodta meg hófehér külsejét, mely 2011-ben készült el. A pincészet és a szállodai épület együttesét a Alentejo régióban fehérre meszelt épületeket ihlették, ami távolról nézve sátorra is emlékeztet minket.

Niepoort Pincészet 

A portugál Douro-völgyben található, és az osztrák építész, Andreas Burghardt munkája, a befejezés időpontja 2008. A lépcsős, ívelt vonalak a kő homlokzat a szőlőket és a teraszos tájat tükrözi.

Bodegas Portia - Ribera del Duero

Spanyolország egyik legfontosabb bortermelő régiójában található és a Faustino csoport része, 2010-ben nyitották meg. Számos modern design elem jelenik meg rajta (Cor-Ten acél külső falak, tetőtéri napelemek), miközben a szerkezet magában foglal egy régimódi gravitációs borkészítési rendszert.

Lapostolle Clos Apalta

1994-ben, Alexandra Marnier Lapostolle, a Grand Marnier francia bor- és szeszes forgalmazó család sarja és férje, Cyril de Bournet kezdett szőlő- és bortermelésbe a chilei termékeny Colchagua völgyben. Tíz évvel később elkészült az új központi pincészet a birtok domboldalában. Az Amercanda Architects által tervezett, hatszintes, mélyen a hegyoldalba lenyúló épület fa, üveg és acél használatával épült, és úgy néz ki mint egy madárfészek.

Château Cheval Blanc - Saint-Emilion, Franciaország

Amikor z új létesítmény megépítésére felkérést kapott a Pritzker-díjas építész, Christian de Portzamparc, a beton fermentációs tartályokból merített ihletet, amiket a borászatokban használnak. A létrehozott szerkezet tetején egy fehér beton mennyezet található, és ez a hullámszerű tető olyan, mint egy modern, legömbölyített vonalú szobor.

És végül, de nem utolsósorban egy magyar épület, ami 210-ben és 2011-ben a világ legjobb ipari épülete díjat nyerte el.

Füleky Borászat

Az Építész Stúdió két tervezőjét, Félix Zsoltot és Fialovszky Tamást már számos hazai és nemzetközi díjjak is kitüntették. A bodrogkeresztúri Füleky Borászat az ArchDaily közönségszavazását is megnyerte, így 2010 után a 2011-es év legjobb ipari épülete lett, de az ezer legjobb európai épületet felsorakoztató 1000x European Architecture szerkesztői is beválogatták 2012-es kiadásukba, valamint helyet kapott a 2011-es szlovéniai Pirani Építész Napokon is. Az építészek munkáját a Magyar Kőszövetség és a Magyar Építész Kamara is elismerte és a „Természetes Kő az Építészetben 2011” díjjal jutalmazta.