8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

4 ok, miért nem vagy már olyan izgatott a harmadik babánál

Egy kismama pocakja mindig a figyelem középpontjában van. Sokszor hangzik el kérdésként, hogy „Ugye izgatottan várod már, hogy megszülessen a baba?” Vagy az, hogy: „Ezek a hónapok biztos nagyon különlegesek a számodra!” Első gyereknél jogosak a kérdések, de mondjuk a harmadik terhességnél az anyuka már nem éli át annyira intenzíven ezeket az érzéseket. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne tenné boldoggá az, hogy hamarosan gyermeke fog születni, de azért a harmadik babát várni más, mint az elsőt. Íme négy ok.

Már végigcsináltad. Kétszer is

Az első még elmondhatatlanul izgalmas és különleges. A második is valamennyire az. De a következő valamilyen értelemben már „rutin”. Ráadásul a harmadik gyerek esetében általában az első kettő (vagy legalábbis a rangidős) elég nagy ahhoz, hogy önmagát (hellyel-közzel) ellássa. E mellett van benne már annyi belátás, hogy hagyja pihenni az anyát, ha fáradt. Ilyen helyzetben könnyen eszébe juthat a kismamának, hogy egy hatéves sok tekintetben könnyebb, mint egy újszülött.

Már nincs vásárlási kényszer

Az első gyerek érkezéséig az újdonsült szülők rendszerint annyi holmit megvásárolnak, amiből bababoltot lehetne nyitni. Ugye? A harmadik gyereknél már tudják, hogy a kiságy fölé szerelhető baldachin és a pelenkára csíptethető légzésfigyelő nélkülözhető dolgok.

Nem gondolsz annyit a szülésre

Általában már nincs izgalom a szülés miatt. Az anyuka már kétszer végigcsinálta, nagyjából tudja, vagy sejti mi fog történni és mire számítson. Magabiztos véleménye és elképzelése van a fájdalomcsillapítás kérdésében, illetve abban, hogy ki menjen be vele a szülőszobába. (Persze aztán az események a sokadik gyereknél is felülírhatják az elképzeléseket.)

Facebook

A közösségi oldalak (elsősorban a facebook) átrendezték az emberi viselkedés bizonyos szabályait. Ma már szinte kötelező jelleggel illik hírül adni a terhességet, illetve a baba megszületését online térben is. És ezt ajánlott minél kreatívabb és viccesebb formában megtenni. Harmadik gyereknél ez már eléggé fárasztó lehet a kismama számára. Meg tudjuk érteni.