5 °C, Budapest
5 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Biztos, hogy mi csináljuk jól? Négy meglepő gyereknevelési szokás a nagyvilágból

Ha utánajárunk annak, hogy a Föld másik felén (de néha csak pár határral odébb) a szülők, hogy nevelik gyerekeiket, akkor rájövünk, hogy a világ gyereknevelés szempontjából is nagyon színes.

A gyereknevelésben sok olyan dolog van, amit triviálisnak gondolunk. Az anya marad otthon a babával, a kisgyereknek fokozatosan vezetjük be a különböző új ételfajtákat és a két éves kor körül kezdjük a bilire szoktatást. Nyilvánvalónak tűnik számunkra, hogy ezt így kell csinálni. Biztos? Ha utánajárunk annak, hogy a Föld másik felén (de néha csak pár határral odébb) a szülők, hogy csinálják, akkor rájövünk, hogy a világ gyereknevelés szempontjából is nagyon színes.

A vietnami babák már kilenc hónaposan „szobatiszták”

Az ázsiai országban bevált „trükk” a bilire szoktatásnál, hogy valamiféle fütyülő hangot produkálnak a szülők, amikor a baba szükségét végzi. Ennek köszönhetően egy idő után, ha bilire ültetik és kiadják a hangot, akkor a gyerek pisilni fog. Pszichológusok azonban nem ezt tartják valódi szobatisztaságnak. Sokkal inkább egy feltételes reflex kialakítása, nem arról szól, hogy a gyerek képessé válik felismerni és szükség esetén visszatartani saját testi folyamatait.

Spanyol gyerekek nagyon későn fekszenek le

Szintén meglepő lehet, hogy a spanyol (és az argentin) kisgyerekek este tíz körül bújnak csak ágyba. Ezekben az országokban a szülők úgy gondolják, hogy a kicsik szociális fejlődést szolgálja, ha részt vehetnek a család esti programjaiban, vagy „csak” a napi rutinjában.

A Közép-Afrikában élő pigmeusoknál nincsenek kőbe vésett nemi szerepek

A pigmeusoknál az anya és az apa nagyjából azonos funkciót tölt be a gyereknevelés során. Hol egyikük, hol másikuk vadászik. Az otthon maradt szülő pedig gondját viseli a gyerekeknek. Számunkra a legextrémebb momentuma az lehet az ottani családmodellnek, hogy az apa is szoptatja a gyereket. Kevéssé ismert tény, de egy férfi test is képes a tej előállítására, igaz jóval alacsonyabb „hozammal”, mint a női.

A francia kisgyerekek ugyanazt eszik, mint a szülők

Közismert, hogy a franciák nagyon gazdag étkezési kultúrával rendelkeznek. Az „ugyanazt eszik, mint a szülők” elv mellett az is meglepő lehet számunkra, hogy a francia családanyákban és apákban szilárd meggyőződés él arról, hogy ha valamit sokszor kínálnak a gyereknek, akkor meg fogja szeretni. Így ha a baba valamilyen ételt elutasít, akkor később újra és újra próbálkoznak. Mifelénk ezt gyakran nevezik tukmálásnak és nem egyértelmű, hogy működik-e, de elgondolásnak mindenképpen érdekes.

Még több érdekes és hasznos gyerekneveléssel kapcsolatos cikk itt:

Forrás: bestvinevera.wordpress.com