11 °C, Budapest
11 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Túlélőkalauz a munkába való visszatéréshez

A legtöbb anya életében eljön az a pont, amikor vissza kell térnie a munka világába. Ilyenkor a kisgyerek bölcsődébe, vagy óvodába kerül. Sokaknak öröm lenne még tovább élvezni azt az időszakot, amit csak és kizárólag a gyerek(ek)nek szentelhettek, míg mások vágynak már vissza a munka világába. De mindenkinek, anyának és gyereknek egyaránt nagy váltás az esemény. Előfordulhat, hogy a szülőnek rossz érzése, egyenesen bűntudta van a miatt, hogy „elhagyja” a gyerekét. A (teljesen alaptalan) rossz érzések enyhítésének több módja is van.

1. Gondolj arra, hogy az új környezet plusz szeretetet is jelent a gyerekednek 

Egyetlen ember sem élheti le úgy az életét, hogy csak a mikrokörnyezete jelentse számára az értékes emberi kapcsolatokat. A bölcsődében, óvodában ott vannak a gondozónők, óvónénik. A gyerek számára öröm, ha kötődhet még valakihez. Könnyen lehet, hogy az óvónő egy új, értékes emberi kapcsolatot fog jelenteni a számára. A kortársakra pedig minden kisgyereknek szüksége van. (Bár egyénenként nagyon változó az, hogy milyen idősen kezdi igényelni ezt.) Ezek a gyerekkori barátságok ráadásul olykor hosszú évekig, esetenként egész életen át kitartanak.

2. Alakítsatok ki egy időszakot, ami csak a Tiétek 

Egyértelmű, hogy a dolgozó anyuka jóval kevesebb időt tud tölteni a gyerekkel, mint előtte. De ettől függetlenül van arra lehetőség, hogy minden nap legyen egy időszak, amit az anya a gyerekkel tölt és csak rá figyel. Ha máshogy nem megy, akkor akár el is lehet tolni a lefekvés idejét. Bőven megéri, ha az a cél, hogy a gyerek érezze: minden nap van legalább egy óra, ami csak róla szól.

3. Ne vállald túl magadat 

Ha a munka és a gyerek egyszerre része a napi rutinnak, akkor egy valamiből biztos kevés lesz: az időből. Egy kisgyerekes anyuka számára az a legjobb, ha rugalmas munkaidőben, vagy otthonról tud dolgozni. Sajnos ezek, ma Magyarországon nem elterjedt opciók. (És sok munkakör van ahol egész egyszerűen kivitelezhetetlen.) Ha ez nem működik, akkor érdemes átgondolni a háztartási teendőket, hol lehetne időt spórolni. Ha megterhelő akkor a főzést el is lehet hagyni, vagy több napi adagot készíteni egyszerre. (Nem kell egész héten enni, részben le lehet fagyasztani.) A jól átgondolt bevásárlólista segítségével pedig egy alkalommal elintézhető a heti bevásárlás, most már akár vasárnap is.